Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Șerban Nicolae, șef informal la Senat

Șerban Nicolae, șef informal la Senat

Șerban Nicolae, șef informal la Senat

Unele dintre atribuțiile Biroului Permanent al Senatului, condus de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), au fost preluate de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, for în care Șerban Nicolae (PSD) are un cuvânt decisiv.

Romulus Georgescu 0 comentarii

O modificare a Regulamentului Senatului schimbă radical mecanismul decizional în această Cameră parlamentară. A fost înființat un Comitet al liderilor grupurilor parlamentare, care a preluat o parte din atribuțiile Biroului Permanent. Comitetul liderilor hotărăşte cu majoritatea rezultată din ponderea votului fiecărui membru prezent. Ponderea este dată de proporţia grupului parlamentar în numărul total al senatorilor, potrivit configuraţiei politice a Senatului. Practic, Șerban Nicolae, în calitate de lider al grupului senatorial PSD, are cel mai greu cuvânt de spus: PSD are 67 dintre cei 135 de senatori.

Astfel, Comitetul aprobă proiectul ordinii de zi a şedinţelor şi programul de activitate al Senatului, cu consultarea reprezentantului Guvernului pentru relaţia cu Parlamentul. Chiar dacă pare o chestiune tehnică, stabilirea ordinii de zi este o operațiune importantă, fiind vorba de grăbirea sau amânarea adoptării unui proiect de lege.

Acest Comitet stabileşte algoritmul de reprezentare a grupurilor parlamentare în organele de lucru ale Senatului sau, după caz, ale Parlamentului, precum şi componenţa nominală a acestora, se arată într-un articol nou-introdus în regulament. Și în acest caz algoritmul este o chestiune crucială: pe românește, se stabilește la câte locuri are dreptul fiecare partid în forurile parlamentare, cum ar fi Biroul Permanent sau comisiile parlamentare.

 

Cum se împarte puterea

 

Mai mult, acest Comitet stabileşte algoritmul de reprezentare a grupurilor parlamentare în cadrul conducerii autorităţilor publice a căror numire este în competenţa Senatului sau, după caz, a Parlamentului. Împărțirea posturilor în instituțiile pentru care Parlamentul numește CA este crucială, ținând cont de faptul că legislația în domeniu este contradictorie și, în unele cazuri, neclară.

Doar două exemple. Dacă în cazul celor opt membri ai CA ai TVR pe care îi numește Parlamentul legea invocă ponderea fiecărui partid, în cazul CA al BNR se prevede, sec, că Legislativul îi numește pe cei 9 membri ai CA. Practic, împărțirea locurilor vacante este la latitudinea Parlamentului.

De asemenea, Comitetul stabilește timpul total de dezbatere și alocarea pentru fiecare grup parlamentar. Cât de important este timpul la care are dreptul fiecare grup parlamentar a fost vizbil la dezbaterile legate de modificarea legilor Justiției.

Biroul Permanent al Senatului, condus de Călin Popescu Tăriceanu, și-a păstrat o parte din atribuții, cum ar fi propunerea datelor de începere și terminare a sesiunilor parlamentare, pregătirea și asigurarea bunei desfășurări a lucrărilor Senatului. De asemenea, Biroul Permanent repartizează proiectele de legi către comisiile parlamentare, le difuzează către senatori, organizează relațiile Senatului cu parlamentele altor state, supune aprobării Senatului proiectul de buget al acestuia.

 

Revenirea senatorului PSD

 

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, pe 10 mai 2017, înlocuirea lui Şerban Nicolae cu Mihai Fifor la şefia grupului PSD din Senat şi cu Robert Cazanciuc la Comisia Juridică. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat că Şerban Nicolae a susţinut amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie şi i-a convins pe colegii săi din Comisia Juridică să le voteze, chiar dacă nu erau agreate de partid. În septembrie însă, Șerban Nicolae a revenit în fruntea grupului PSD din Senat, iar în octombrie a fost promovat șel al unei comisii nou-înființate, privind arhiva SIPA.

Comentarii

loading...