20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăSIIJ vrea să pună Poliția Capitalei să renumere 90 de mii de...

SIIJ vrea să pună Poliția Capitalei să renumere 90 de mii de buletine de vot

Un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) – Sorin Iașinovschi, a dispus, renumărarea voturilor de la alegerile locale din septembrie 2020, printr-o ordonanţă. Primăria a fost câştigată de Clotilde Armand (USR), în faţa lui Dan Tudorache (PSD).

Precizarea care trebuie făcută însă de la început este aceea că alegerile nu mai pot fi anulate, iar Clotilde Armand nu este în pericol de a-și pierde mandatul de primar. Expertul electoral EFOR, Septimius Pârvu, a explicat, pentru România liberă, că legea electorală ne spune foarte clar în ce condiții se pot face plângerile și că avem în ea niște termene clare. „Până la încheierea alegerilor avem practic niște posibilități de a mai contesta sau de a mai solicita renumărarea voturilor. (…) Oricum, legea ne spune foarte clar că odată ce au fost rezultatele publicate în Monitorul Oficial, practic ele sunt finale”, a declarat Pârvu.

Totuși, expertul a precizat că în zona penală se pot face investigații, însă rezultatul votului nu mai poate fi afectat, ci eventual pot fi scoase la iveală anumite fapte penale. De altfel, cererile PSD de anulare a alegerilor au fost respinse de Biroul Electoral Central, la acel moment.

Pe de altă parte, Pârvu spune că este discutabil în ce măsură poate SIIJ să intervină în astfel de cazuri. „Din ce înțeleg, motivul ar fi președintele Oficiului de sector ar fi magistrat. Personal, mi se pare că e o interpretare foarte largă și că poate conduce la abuzuri”, a completat expertul. 

Situație absurdă

Potrivit ordonanței procurorului, cei care ar trebui să numere voturile ar fi ofițerii de la Poliția Capitalei care ar urma să fie puși în situația de a număra aproape 90 de mii de voturi, în sectorul1, înregistrându-se 89.032 de voturi valabil exprimate, conform proceselor verbale oficiale.

Expertul EFOR atrage atenția că realist vorbind ar trebui să ne gândim cine ar putea să mai facă acea renumărare, în secții fiind reprezentanți ai partidelor, ai corpului electoral, etc. și nu se știe în ce măsură pot polițiștii renumăra buletinele de vot. 

„Vor urma râuri de calomnii”

Primarul sectorului 1 a reacționat pe Facebook, după ce Sputnik a publicat un articol cu titlul: „Știrea serii: SIIJ îi dă lovitura Clotildei – se pot anula alegerile de la sectorul 1”.  „Când scrie presa lui Putin că <ți-a dat lovitura> înseamnă că faci foarte bine ceea ce faci și ești pe drumul cel bun. Atenție! Vor urma râuri de calomnii și de minciuni despre mine în zilele următoare prin presa sponsorizată ani de zile de fostele administrații roșii ale Bucureștiului. Nu le băgați în seamă. De ce? Pentru că eu am avut curajul să scutur cuibul lor de infractori mufați la banii publici, mafia gunoaielor și mafia imobiliară”, a scris Armand.

La rândul său, liderul USR Dan Barna, a spus: „Aici nu este nimic de comentat. Este o plângere din campania electorală a PSD care refuză să accepte rezultatul votului. Am văzut și eu acea ordonanță de ieri. Hai să mergem la teme cu adevărat relevante,” a comentat Barna.

Ministerul Justiției a început deja demersurile pentru desființare SIIJ, secție specială înființată în 2018, în guvernarea PSD.

 

Ce cere procurorul SIIJ:

– Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secţii de votare;

– Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secţii de vot şi confruntarea rezultatelor cu numărul de votanţi înscrişi pe listele de vot;

– Confruntarea rezultatelor obţinute după numărarea voturilor de la cele 166 de secţii cu datele înscrise în procesele verbale;

– Predarea sacilor cu buletinele de vot şi listele electorale de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti, la camera de corpuri delicte. 

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...
Ultima oră
Pe aceeași temă