Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sindicaliștii nemulțumiți depun o nouă Lege a dialogului social, la Senat

Sindicaliștii nemulțumiți depun o nouă Lege a dialogului social, la Senat

O nouă Lege a Dialogului Social va fi depusă în următoarele zile, la Senat, la iniţiativa confederaţiilor sindicale din România, nemulţumite de prevederile actualul act legislativ, în vigoare din 2011.

George Dumitrescu 0 comentarii

"Confederaţiile sindicale au reuşit să convingă doi parlamentari, care vor depune în zilele următoare o iniţiativă de modificare a Legii Dialogului Social. Aşa cum se ştie, sindicatele nu au drept de iniţiativă parlamentară. Acest lucru va permite să se pună în dezbaterea Parlamentului şi sperăm să nu blocheze Parlamentul acest lucru, îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru piaţa muncii, care este aşteptat şi care cred că va rezolva inclusiv creşterea păcii sociale la nivelul structurii pieţei muncii. (...) E o lege nouă, ca să fie mai clar, adică suferă peste 50% modificări faţă de actuala lege şi, conform procedurii legislative, ce depăşeşte 30% înseamnă o lege nouă", , a anunţat miercuri, la Zalău, preşedintele Confederaţiei Sindicale ''Cartel Alfa'', Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, actuala lege are multiple carenţe şi a dus la dispariţia contractelor colective naţionale şi la pierderea aproape totală a contractelor colective de muncă.

"Toate semnalările noastre, multitudine de întruniri făcute inclusiv cu Troika, adică Banca Mondială, Fondul Monetar, Uniunea Europeană au arătat că modificările din 2011 au creat, de fapt, o destructurare fundamentală a relaţiilor industriale, cu efectul pierderii aproape completă a contractelor colective de muncă. Astăzi, practic, numai aproximativ 9% din întreprinderi mai încheie un contract colectiv de muncă. Contractul colectiv naţional este complet desfiinţat prin lege, iar contracte sectoriale, datorită criteriilor, nu s-a mai încheiat niciunul din 2011 până în prezent. (...) Ceea ce se constată este că, la ora actuală, în sectorul economic, din cinci milioane de salariaţi, numai 800 şi ceva de mii sunt acoperiţi de către un contact colectiv la nivel de unitate. Din aceste contracte, 80% sunt semnate de reprezentanţii salariaţilor şi nu de către sindicate, datorită discriminării care se face în actuala lege şi care este subliniată în nenumăratele memorandumuri de analiză a cadrului legislativ şi a implicaţiilor pe piaţa muncii pe care Organizaţia Internaţională a Muncii le-a făcut din 2012 până în 2018", a adăugat Bogdan Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa a menţionat că, în data de 5 octombrie, membrii confederaţiei vor organiza o grevă japoneză, prin care fiecare salariat va marca susţinerea faţă de modificarea Legii Dialogului Social.

Bogdan Hossu a precizat că noua lege prevede reintroducerea contractului colectiv naţional, constituirea unui sindicat cu minim 15 membri şi deblocarea dreptului la grevă pentru salariaţii unei companii.

Comentarii

loading...