14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăSocietatea civilă cere anchetarea Codruței Kövesi pentru scurgeri de informații secrete

Societatea civilă cere anchetarea Codruței Kövesi pentru scurgeri de informații secrete

FACIAS consideră că Secția pentru Magistrați trebuie să verifice dacă noile acuzații aduse Laurei Codruța Kövesi, referitoare la divulgarea unor informații secrete de serviciu, sunt adevărate.

Scurgerile de informații de care este acum acuzată Kövesi s-ar fi produs în perioada în care aceasta deținea funcția de procuror general al României. Acuzațiile aduse lui Kövesi cu privire la divulgarea unor informații cu caracter secret de serviciu, provenite din dosarele la care lucrau procurorii, au fost lansate inițial de către Mirel Curea, redactor-șef adjunct al cotidianului „Evenimentul Zilei“. Acesta a dezvăluit acum câteva zile, într-o postare pe Facebook, că anumiți angajați ai publicației „Evenimentul Zilei“ ar fi fost anunțați „de multe ori chiar de către Kövesi personal“ despre arestările pe care le pregăteau procurorii.

 

Lucrătorii din presă ai SRI și ai DNA

„Foști lucrători deontologi ai SRI–DNA de la Evenimentul Zilei erau anunțați, de multe ori chiar de către Kövesi personal, telefonic sau prin mail, în timp util, cu privire la arestările care urmau să fie făcute. Mai mult, li se transmiteau prin mail sau în plic închis rechizitoriile și alte documente din dosar, în formă neanonimizată, plus alte documente din afara dosarului. Cu ocazia asta li se comunicau și adresele celor care urmau să fie săltați, pentru ca lucrătorii SRI–DNA din presă în general, din televiziuni în special, să poată fi prezenți. Nici unora, nici altora, spre totală scârbă, nu le păsa de familiile victimelor, de copiii acestora, adică exact de cei invocați de nenorocitul ăla de șef al DNA Ploiești, elita lui Kovesi, pentru a-i convinge pe jurnaliști să plece din fața casei lui“, a precizat Mirel Curea, redactor-șef adjunct „Evenimentul Zilei“, într-o postare pe contul său de Facebook.

În urma difuzării pe internet a acestor informații, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Secția pentru Magistrați, solicitându-i acestei structuri de anchetă să verifice dacă acuzațiile aduse Laurei Codruța Kövesi sunt întemeiate.

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a sesizat Secția pentru Magistrați cu privire la faptele fostului procuror-șef DNA, Laura Codruța Kövesi, de divulgare de informații secrete de serviciu. FACIAS a solicitat procurorilor să verifice scurgerile de informații în presă prin care jurnaliștii de la Evenimentul Zilei primeau date nepublice din anchetele penale. Jurnalistul Mirel Curea, prim-redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei, a făcut publice detalii despre modul în care fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kövesi, informa personal, telefonic sau prin e-mail, unii jurnaliști, «în timp util, cu privire la arestările ce urmau să fie făcute». Nu este prima dată când apar informații referitoare la astfel de fapte deosebit de grave. Cu toate acestea, autoritățile nu au luat până acum nicio măsură. Sunt de notorietate scurgerile de informații în presă când, de la cabinetul doamnei Kövesi, la vremea aceea procuror general al României, au fost transmise date referitoare la anchete penale în atenția jurnalistului Mircea Marian. Trebuie verificat dacă scopul urmărit de către Laura Codruța Kövesi prin divulgarea acestor informații nedestinate publicității a fost acela de a obține un folos personal injust printr-un câștig de imagine în fața opiniei publice, sau/și de a crea un prejudiciu direct și greu de reparat în privința imaginii și vieții personale a persoanelor anchetate și familiilor acestora, încălcând astfel dreptul persoanelor la demnitate și la viață privată, precum și la un proces echitabil și garantarea prezumției de nevinovăție. Având în vedere posibilitatea ca aceste fapte să fi fost săvârșite în mod continuu de către Laura Codruța Kövesi, atât în funcția de procuror general al României, cât și în funcția de procuror-șef al DNA București, FACIAS a sesizat organele penale competente cu privire la posibila săvârșire a faptei de „divulgare a secretelor de serviciu sau nepublice de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin acestea sunt afectate interesele unei persoane sau activitatea unei persoane“, subliniază un comunicat de presă al FACIAS.

Laura Codruța Kövesi a deținut funcția de procuror general al României între anii 2006-2012, după care a fost numită procuror-șef al DNA.

Nici Mirel Curea, nici FACIAS nu au anunțat până acum din ce dosare aflate în lucru la Parchetul General s-ar fi „scurs“ informații, în perioada în care această instituție era condusă de Kövesi. Ancheta care ar urma să fie realizată de procurorii din Secția pentru Magistrați ar putea lămuri acest detaliu și ar putea stabili, de asemenea, ce jurnaliști au beneficiat de informații confidențiale și, mai ales, în ce scop.

 

Cine a mai primit informații confidențiale

Dezvăluirile lui Mirel Curea referitoare la Kövesi nu sunt singulare, ci fac parte din ansamblul acuzațiilor lansate, în ultimii ani, la adresa unor procurori sau a unor ofițeri din serviciile secrete, care ar fi aflați într-o relație de „parteneriat“ cu anumiți jurnaliști.

Ziarul „România liberă“ a intrat, la rândul său, în posesia unor informații care susțin că un alt beneficiar de date confidențiale ar fi fost Dan Tapalagă, în perioada în care acesta conducea agenția de presă Hotnews. Concret, o sesizare ce fusese trimisă ministrului Educației, în care se reclamau nereguli dintr-o foarte importantă instituție subordonată acestuia, ar fi ajuns, în original, pe biroul lui Dan Tapalagă. Nu se știe în ce mod a valorificat Dan Tapalagă informațiile din acea sesizare. Se știe însă că, în martie 2018, Dan Tapalagă a anunțat că relația lui cu agenția Hotnews a luat sfârșit.

Dacă Secția pentru Magistrați va confirma că Laura Codruța Kövesi a divulgat date confidențiale de la Parchetul General către anumiți oameni de presă, ancheta ar trebui să se extindă și asupra acestora. Pentru că, spre deosebire de Kövesi, care a fost demisă, până la urmă, din fruntea DNA, jurnaliștii privilegiați de Kövesi continuă să lucreze în mass-media. Societatea civilă este îndreptățită să afle cine sunt acești formatori de opinie și cine se află în spatele lor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă