8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăSe complică scena politică. Senatoarea Șoșoacă, exclusă din AUR, are un nou...

Se complică scena politică. Senatoarea Șoșoacă, exclusă din AUR, are un nou partid

Senatoarea și avocata Diana Șoșoacă nu pare afectată de faptul că a fost exclusă din partidul AUR, pe a cărui listă a intrat în Parlament. Ea a anunțat la postul de televiziunea România Tv că pune bazele unui partid nou. Deci Diana Șoșoacă rămâne parlamentar independent, iar partidul pe care și-l creează ar urma să fie propulsat de ea, în perspectiva alegerilor legislative din anul 2024.

„AUR nu mai există nici el, a căzut 4 la sută, nu vă luați după sondajele astea plătite. Mă uitam la altă televiziune care vorbea despre trecerea de la USR la AUR și la AUR mă puneau pe mine ca să inducă lumea în eroare. Vreau să precizez la nivel național, nu sunt membră AUR, nu mai fac parte din AUR și prin toate peregrinările mele prin țară, am văzut acest lucru, au încercat să mai adune oameni, dar nu a venit nimeni, pentru că li s-a spus că Diana Șoșoacă nu mai este în AUR. Este deja făcut un partid, veți auzi de el când va veni timpul”, spune Diana Șoșoacă.

După ce liderii AUR au anunțat excluderea din partid a Dianei Șoșoacă, între aceasta și foștii ei colegi de partid a început un război al declarațiilor. Diana Șoșoacă l-a criticat mai ales pe copreședintele George Simion. Acesta a încercat să salveze aparențele, spunând că încă ține la Diana, dar fără a-i sugera vreo variantă de împăcare.

“Diana a tot avut sincope. Când se lua de Biserică, când este cu Biserica. Sper să rămână pe linia asta. Ea este o victimă, gloria și lumina reflectoarelor i-au luat ochii”

George Simion,

Copreședinte AUR

 

În rândul opiniei publice din România, Diana Șoșoacă este în egală măsură populară și contestată, dar simpatizanții ei îi vor oferi cu siguranță voturi la următoarele alegeri legislative, din anul 2024. Până atunci, partidul parlamentar cel mai interesat să o aducă în rândurile sale pe senatoarea independentă Diana Șoșoacă părea a fi PSD.

„Eu discut cu orice doamnă, dar doamna Șoșoacă nu mi-a solicitat până în prezent să vină în PSD. Dacă se va întâmpla să vorbim, vă asigur că o să va anunț”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, s-a declarat receptiv la ideea unei colaborări cu senatoarea Șoșoacă, dar aceasta nu și-a manifestat nicio dorință de a fi primită în PSD.

Președintele PSD a evitat să se pronunțe asupra conflictului dintre Diana Iovanovici Șoșoacă și fostul ei partid, AUR. În schimb, liderul PSD a avut cuvinte de apreciere cu privire la senatoarea Șoșoacă, despre care a spus că n-a remarcat că ar avea “derapaje”. Dimpotrivă, Ciolacu a salutat faptul că avocata și activista Diana Șoșoacă „luptă pentru drepturile omului” – lucru care, desigur, corespunde și doctrinei social – democrate.

Un alt element de apropiere între Șoșoacă și liderii PSD este reticența lor la unele măsuri de combatere a pandemiei, inclusiv față de portul măștii. Inițial, nici Marcel Ciolacu nu purta mască, invocând motive medicale. Diana Șoșoacă nu poartă mască nici în acest moment. În plus, una dintre țintele Dianei Șoșoacă este colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti – Covid, cu privire la care spune că vrea să investigheze personal cum a fost avansat până la gradul de colonel (sugerând că acest lucru ar fi fost neregulamentar).

Pentru Diana Șoșoacă, modelul politic nu pare a fi însă în România, ci în Occident. În momentul în care a dezvăluit că își formează un partid propriu, Diana Șoșoacă a avut o referire la partidul de dreapta din Franța, reprezentat tot de o femeie, Marine Le Pen.

„Nu vă spun nimic până nu consider că e necesar. Poate că sunt mai mult decât Marine Le Pen, am văzut că ea nici nu prea mai există pe acolo, au lăsat-o fără replică. Pe mine nu mă lasă nimeni fără replică”, a subliniat senatoarea Diana Șoșoacă. Dacă partidul AUR, care a adus-o pe Diana Șoșoacă în Parlament, este de drepta, atunci referirea acesteia la scena politică franceză sugerează că noul partid din jurul Dianei Șoșoacă este tot de dreapta. Adică va fi concurent cu partidul AUR.

Este posibil ca formațiunea Dianei Șoșoacă să fie Partidul Neamul Românesc, condus de Ninel Peia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă