Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SRI a ajuns fruntaș în NATO la buget și număr de agenți

SRI a ajuns fruntaș în NATO la buget și număr de agenți

SRI a ajuns fruntaș în NATO la buget și număr de agenți

Bugetul principalului serviciu secret s-a dublat în ultimii șapte ani de zile, depășind procentul din PIB al unor țări cu tradiție în domeniu. Numărul de angajați este secret, dar cifrele neoficiale indică un raport agenți-locuitori mult mai ridicat comparativ cu alte țări NATO.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a anunțat, recent, o tăiere a fondurilor  Serviciului Român de Informații (SRI). Astfel, la recitifcarea bugetară, SRI ar urma să piardă 113 milioane de lei, dintr-un buget de 2,3 miliarde de lei. Decizia vine după ce, în ultimii ani de zile, bugetul SRI a fost majorat de majoritatea premierilor care s-au succedat la Palatul Victoria.

Pentru a identifica un scandal legat de scăderea bugetului SRI trebuie să cauți serios prin arhive. La votarea bugetului pe anul 2011, suma alocată SRI a scăzut cu 22,53% față de anul precedent, ajungând la 907 milioane lei. Cea mai mare parte a sumei, 661 milioane lei, a fost destinată cheltuielilor de personal. În total, în acel an, Guvernul Emil Boc (PDL) a cheltuit 1,1 miliarde lei cu serviciul secret. Și aceasta pentru că alte 285 milioane de lei au fost alocate separat prin  bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru pensiile speciale ale angajaților din sistem.

 

De la Ponta pentru nașul Maior

 

În 2012, ajuns premier, Victor Ponta (PSD) a alocat 1,360 miliarde de lei, prin buget și prin rectificările bugetare. Bugetul SRI a depășit un miliard de lei, din care 729 milioane cheltuieli de personal, iar separat au fost alocate 324 milioane pentru asistență socială. În 2013, SRI a primit, prin bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat, 1,452 miliarde de lei. Deja bugetul propriu-zis al instituției a ajuns la 1,1 miliarde, din care  878 milioane cheltuieli de personal, iar cele pentru pensii la 341 milioane lei. În 2015, tot cu Ponta premier, cheltuielile pentru serviciul secret au ajuns la 1,931 miliarde de lei -  bugetul SRI a fost de 1,55 miliarde, din care 896 milioane pentru salarii. Separat, s-au plătit 376 milioane pentru pensii. Până în 2015, SRI a fost condus de George Maior, fost membru al PSD, nașul de cununie al lui Victor Ponta. În 2015, șefia serviciului a fost preluată de Eduard Hellvig, propus de Klaus Iohannis.

Odată ajuns la Palatul Victoria, în 2016, premierul Dacian Cioloș a stabilit bugetul total al SRI la 1,887 miliarde lei. Pentru prima dată, cheltuielile pentru pensiile speciale au fost incluse în bugetul SRI, și nu în bugetul asigurărilor sociale de  stat. Guvernul a crescut suma pentru pensii la 448 milioane de lei și a menținut cheltuielile de personal la 887 milioane. În 2017, SRI a primit 2,035 miliarde de lei – 1,7 miliarde prin bugetul de stat și 298,8 miliarde prin rectificarea bugetară aprobată de Guvernul Mihai Tudose (PSD). Anul trecut, 1,577 miliarde au fost cheltuite  pentru salarii și pensii.

Pentru acest an, prin proiectul de buget întocmit de Guvernul Tudose, SRI are prevăzute credite de 2,3 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde pentru salarii și 623 de milioane pentru pensii.

 

Cheltuieli uriașe

 

Cu alte cuvinte, bugetul SRI este de peste 500 milioane de euro. Potrivit unei analize realizate de site-ul romaniacurata.ro, România are cheltuieli-record, comparativ cu alte nouă țări
NATO incluse în studiu.

SRI a reușit astfel să depășească chiar și la cheltuiala absolută țări precum Polonia (120 milioane de euro), Spania (250 milioane), Franța (300 milioane),  Germania (350 milioane), Turcia (371 milioane), Canada (400 milioane). Potrivit studiului, există doar două țări, din cele analizate, care depășesc România în cifre absolute. Și în acest caz țara noastră le depășește la capitolul procentelor din PIB. Astfel, în Marea Britanie, bugetul MI5 este echivalent cu 2,4 miliarde de euro, adică 0,33% din PIB. În România, bugetul SRI este 0,45% din PIB. În SUA, FBI are un buget echivalat cu 6,5 miliarde de euro, adică 0,13 % din PIB.

 

Număr-record de angajați

 

Potrivit autorilor analizei, din toate țările verificate, doar SRI ține secret numărul angajaților. Turcia, Polonia şi Italia furnizează către presă măcar cifre aproximative, în timp ce restul sunt publice.

Acum câțiva ani de zile, cotidianul italian „La Repubblica“ a avansat cifra de 12.000 de angajaţi ai SRI, fiind citat Cătălin Harnagea, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). O cifră similară a fost oferită și de Claudiu Săftoiu, și el fost director al SIE. Oficialii SRI s-au ferit să dea date, fostul director George Maior rezumându-se să spună că serviciul are 3.000 de ofițeri operativi, dar refuzând să precizeze cifra totală a angajaților.

Autorii analizei citate folosesc cifra de 12.000 de angajați, luând ca reper bugetul de salarii. O primă observație. Chiar luând drept reper cifra de 3.000 de ofițeri operativi, România depășește la număr total serviciile secrete din țări precum Italia (1.600), Canada (2.449) sau Germania (2.641). Dacă luăm drept reper cifra de 12.000 de angajați, SRI depășește serviciile similare din Franța (3.300), Spania (3.500), Marea Britanie (3.961), Polonia (5.000), Turcia (8.000). Dacă luăm în calcul numărul de angajați ai serviciului secret la 100.000 de locuitori, România - cu 60 - ocupă detașat primul loc. Polonia are 12,8 la 100.000 de locuitori, SUA – 11,3, Turcia – 10,4, iar numărul cel mai mic se regăsește în Italia – 2,7.    

 

Disproporție SRI-SIE

 

Un alt semn de întrebare este legat de comparația între bugetul SRI și al Serviciului de Informații Externe (SIE). Dacă SRI a depășit 500 milioane de euro, SIE are un buget de aproximativ 63 milioane. O situație asemănătoare se regăsește în Polonia, unde serviciul intern are 120 milioane de euro. În schimb, serviciul polonez de spionaj extern, AW, se descurcă cu doar 44 milioane de euro.

„Mai la vest, raportul e invers: SUA – FBI 8,7 mld. $ vs CIA 15 mld. $, Germania – BFV 349 mil. € vs BND 833 mil. €, Franța – DGSI 300 mil. € vs DGSE 732 mil. €”, notează sursa citată.

Comentarii

loading...