17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăStrategia PSD în războiul cu Klaus Iohannis

Strategia PSD în războiul cu Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă motivele pentru care refuză numirea Liei Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, printre acestea numărându-se faptul că aceasta ”nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă”.

„De asemenea, din aceeaşi documentaţie constat că doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu are experienţa în materie necesară promovării şi gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel naţional în domeniul complex al dezvoltării regionale şi administraţiei publice”, mai spune preşedintele.

”Astfel, în calitate de primar, doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu a promovat şi nu a gestionat politici publice de nivel naţional, iar în calitate de parlamentar a desfăşurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei şi mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experienţa obţinută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii şi protecţiei sociale”, îi scrie preşedintele premierului Viorica Dăncilă.

                

Reproșurile președintelui

De asemenea, conform şefului statului ”nu  se poate ignora faptul că, în calitate de ministru al muncii şi justiţiei sociale, doamna Lia-Olguţa Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparenţă în relaţia cu societatea civilă şi în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicaţi”. Iohannis îi mai reproşează Liei Olguţa Vasilescu ”declaraţiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei, reţinute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicţie cu cerinţele de responsabilitate pe care le implică deţinerea unei funcţii de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice”.

Preşedintele Iohannis îi transmite şefului Executivului că aceasta urmează să înainteze o altă propunere pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. În scrisoare nu este precizat nimic în legătură cu Mircea Drăghici, social-democratul propus de Viorica Dăncilă pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

PSD afirmă, după ce preşedintele Klaus Iohananis a respins numirea Liei Olguţa Vasilescu la Dezvoltare, că acesta a arătat că este cel mai iresponsabil preşedinte pe care l-a avut România şi că va rămâne în istorie drept „Preşedintele Beţe-n-Roate”, anunţând că social-democraţii vor face uz de mijloacele legale şi constituţionale pentru a-l determina pe şeful statului să-şi respecte obligaţiile.

 

Argumentele PSD

Astfel, secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat că singura variantă este ca Guvernul să sesizeze Curtea Constituțională (CCR) în legătură cu un conflict constituţional, din cauza unui nou refuz al preşedintele Klaus Iohannis de a o numi pe Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării. La rândul său,  deputatul PSD Eugen Nicolicea a explicat că este un conflict juridic de natură constituţională şi singura soluţie este sesizarea CCR.

„Domnul preşedinte trebuie să ţină cont de deciziile CCR şi să ţină cont că aceasta este a doua propunere pentru funcţia respectivă. În cadrul celei de-a doua propunere pentru Ministerul respectiv, domnul preşedinte nu se poate opune pentru că citez, , am închis citatul, s-ar putea opune pentru motive de legalitate. Aceste motive de legalitate nu există, pentru că nu le-a invocat”, a afirmat Eugen Nicolicea.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în mod repetat propunerile de la Dezvoltare şi Transporturi, Mircea Drăghici şi Olguţa Vasilescu, iar premierul a retrimis de fiecare dată aceleaşi nume.

 

Ce a decis CCR în decembrie

Ce trebuie să judece CCR? Potrivit Constituției, ”în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”. În decembrie anul trecut, CCR a fost sesizată în legătură cu refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi persoanele propuse de premierul Viorica Dăncilă.

”CCR reţine că, potrivit jurisprudenţei anterioare, şeful statului are dreptul de a refuza motivat numirea propusă ori de câte ori constată că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate”, se afirmă în motivarea CCR. Pe de altă parte, șeful statului ” poate refuza motivat, o singură dată, pe criterii <>”, se afirmă în motivarea CCR. Cu alte cuvinte, președintele poate refuza o singură dată o propunere pentru un minister, din motive de oportunitate, care țin de pregătirea persoanei pentru funcție. Odată ce premierul face a doua propunere, aceasta poate fi refuzată doar pe motive de legalitate.

Însă, Administrația Prezidențială și Guvernul aplică diferit decizia CCR în cazul Lia Olguța Vasilescu. Guvernul și juriștii PSD consideră că Lia Olguța Vasilescu este a doua propunere pentru Ministerul Dezvoltării, după ce Ilan Laufer a fost respins. În acest scenariu, Lia Olguța Vasilescu poate fi respinsă doar pentru motive de legalitate. Or, spun social-democrații respingerea pe motive de legalitate nu este posibilă, deoarece Guvernul a trimis la Cotroceni cazierul judiciar solicitat de președinte (motivul de legalitate pentru care Vasilescu a fost respinsă). Însă, în accepțiunea Administrației Prezidențiale, Lia Olguța Vasilescu este doar prima propunere pentru Dezvoltare. Și aceasta pentru că atunci când a fost trimisă propunerea care-l viza pe Ilan Laufer, Paul Stănescu nu demisionase de la Ministerul Dezvoltării, adică postul nu era vacant. Juriștii de la Cotroceni consideră că procedura a fost declanșată doar după vacantarea postului, iar Lia Olguța Vasilescu ar fi prima propunere pentru Dezvoltare și poate fi refuzată din motive care țin de pregătirea pentru post.

 

Lia Olguța Vasilescu depune plângere penală

Lia Olguţa Vasilescu a anunțat că a început redactarea unei plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele lui Klaus Iohannis, precizând că şeful statului nu are niciun motiv de legalitate pentru respingere, ci doar ”ura personală”. ”Scrie despre faptul că nu am experienţa administrativă, omiţând, în text, un amănunt semnificativ din CV-ul meu, transmis şi la dosar, că am fost primar al unuia dintre cele mai mari oraşe din România şi, judecând după scorul electoral obţinut pentru al doilea mandat, cetăţenii au apreciat performanţa mea”, menționează Lia Olguța Vasilescu.

”În plus faţă de preşedintele României care a fost doar profesor şi primar, am trei mandate de parlamentar şi al patrulea în curs (în două îndeplinind funcţii de preşedinte de comisii parlamentare), am fost primar 5 ani şi doi ani am deţinut funcţia de ministru. Aşadar, experienţa mea e chiar ceva mai consistentă decât a lui Klaus Johannis până a ajunge preşedinte”, arată Lia Olguţa Vasilescu. Fostul ministru susţine că motivul real pentru care o respinge Klaus Johannis se referă la declaraţiile politice făcute în decursul anilor, precizând că acest motiv i se pare a fi ”cel mai stalinist posibil”.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă