7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăStrategia "România 2040", scrisă de o comisie condusă de Dragnea, obligatorie pentru...

Strategia “România 2040”, scrisă de o comisie condusă de Dragnea, obligatorie pentru toate guvernele

Odată adoptată, Strategia ar urma să fie introdusă obligatoriu în programul de guvernare al oricărui guvern ce va urma de acum încolo, informează, duminică, Mediafax.

Potrivit proiectului de lege postat pe site-ul SGG, „se instituie obligaţia elaborării şi actualizării Strategiei de dezvoltare economică şi socială a României pe termen lung, denumită în continuare Strategia “România 2040” precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”.

„Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia “România 2040″”, se arată în document. 

Totodată, după aprobarea legii, „se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele şi proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia “România 2040”.

Pentru elaborarea strategiei, se înfiinţează Comisia „România 2040”, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Organismul are mandat de un an, în perioada 1 iunie 2018 – 1 iunie 2019.

Din comisie ar urma să facă parte reprezentanţi ai Guvernului, Presedinţiei, partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

De asemenea, Dragnea poate desemna ca membri ai comisiei personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar.

„În vederea asigurării consensului naţional şi a validării direcţiilor de dezvoltare, Comisia “România 2040” va organiza dezbateri publice, sub forma unor forumuri naţionale, cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă”, se arată în proiect. 

PNL cere retragerea proiectului

PNL a cerut duminică guvernului să renunţe la proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei Naţionale pe termen lung “România 2040”, liberalii susţinând că acest proiect trădează “un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste”.

“Acest proiect de lege trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei. Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior”, se arată într-un comunicat al PNL.

Liberalii mai susţin că cel care ar urma să conducă acest proiect este Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

“Partidul Naţional Liberal a luat act cu stupoare de intenţia Guvernului Dăncilă – Dragnea de a adopta un proiect de lege care îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să reglementeze cine stabileşte viitorul României în următorii 22 de ani”, se mai arată în comunicat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă