12.7 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Studenții vor putea cumpăra online bilete gratuite de tren!

În urma demersurilor făcute de Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) și de inițiativa CFR Călători, studenții și elevii își vor putea achiziționa online și prin automatele de vânzare legitimațiile de călătorie cu trenul. Acest demers a fost aprobat ieri de către Guvernul României.

ANOSR a solicitat constant în ultimele zile reprezentanților Guvernului României să urgenteze aprobarea Hotărârii de Guvern convenite cu CFR Călători care să modifice reglementarea transportului studenților cu trenul și să prelungească valabilitatea legitimațiilor vizate din anul universitar precedent. Astfel că studenții vor putea procura bilete gratuite cu legitimația vizată pentru anul universitar 2019-2020 până pe 31 octombrie!

 Guvernul României a acceptat amendamentul ANOSR privind posibilitatea procurării de bilete online pe durata stării de urgență/stării de alertă fără a fi nevoie de legitimația de calătorie, în baza unei adeverințe de student eliberate electronic de universitate.

 La începutul lunii septembrie, Horia Șerban ONIȚA, Președinte ANOSR, s-a întâlnit cu reprezentanții CFR Călători pentru stabilirea pașilor necesari în vederea operaționalizării posibilității studenților de a obține online bilete și abonamente gratuite în cadrul transportului feroviar. Deoarece contextul pandemic a impus cu atât mai mult respectarea după 3 ani a acestui deziderat, ANOSR a semnat cu CFR Călători un protocol prin care instituția și-a asumat că de la 1 octombrie 2020 procurarea online de bilete și abonamente să devină realitate. 

 Din 2017 până în prezent, nu s-a asigurat o conectivitate dintre Registrul Matricol Unic (RMU) și baza de date a Ministerului Transporturilor, după cum prevedea legislația în vigoare. Astfel, CFR Călători și-a asumat promovarea prin Ministerul Transporturilor a unei propuneri pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 42 din 2017, astfel încât biletele să poată fi procurate online fără utilizarea Registrului Matricol Unic.

 Încă din 2017, ANOSR a început demersuri pentru a obține facilități la transportul feroviar pentru studenți. Astfel, de mai bine de trei ani, toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată (indiferent dacă este de stat sau privată), indiferent de programul de studii (licență, master, doctorat), indiferent de forma de finanțare a studiilor  (buget/taxă), indiferent de vârstă sau naționalitate, beneficiază de un număr nelimitat de călătorii gratuitate la toate tipurile de trenuri, indiferent de operatorii de transport feroviar, clasa a II-a.

 Pentru călătoriile cu vagon de dormit sau la clasa I, studenții plătesc doar diferența de clasă, tariful de rezervare clasa I sau suplimentul de pat, după caz, legitimația de călătorie de bază fiind achiziționată gratuit și în aceste cazuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Ultima oră
Pe aceeași temă