Curtea Constituțională a Republicii Moldova, FOTO: Facebook

Curtea Constituțională a Republicii Moldova, FOTO: Facebook

SUA ia poziție față de criza politică și constituțională de la Chișinău

Departamentul de Stat al SUA descrie demiterea şefei Curţii Constituţionale din Moldova de către parlamentul moldovean drept un „atac flagrant împotriva normelor democratice şi a ordinii constituţionale".

Cătălin Șerban 0 comentarii

Departamentul de Stat al SUA a precizat, într-un comunicat de presă, că votul parlamentului moldovean pentru demiterea şefei Curţii Constituţionale este un „atac flagrant împotriva normelor democratice şi a ordinii constituţionale a Republici Moldova”, relatează Reuters.

Deputaţii din parlamentul moldevean au acordat, vineri, un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii, printre care preşedintele acesteia Domnica Manole, pentru decizia lor de a susţine demersul Maiei Sandu în vederea convocării de alegeri parlamentare anticipate.

Tribunalul a susţinut o cerere pentru alegeri anticipate a preşedintelui Maia Sandu, care a fost aleasă ca preşedinte în noiembrie. Eforturile de numire a unui premier în Moldova au eşuat în mai multe rânduri, astfel alegerile anticipate par singura soluţie viabilă pentru ieşirea din criza politică.

În Parlament gruparea pro-rusă încă deţine o majoritate şi încearcă să blocheze dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate care ar putea duce la pierderea controlului în favoarea unei majorităţi pro-europene.

Departamentul de Stat a mai precizat în comunicat că este deosebit de îngrijorat că Parlamentul vizează Curtea Constituţională „care şi-a afirmat recent recent independenţa după ani în care a fost capturată de stat”.

„Îi îndemnăm pe lideri şi reprezentanţii Republicii Moldova să respecte statul de drept, să protejeze instituţiile democratice şi să lucreze împreună pentru a rezolva provocările cu care se confruntă ţara, inclusiv pandemia COVID-19 în curs”, se menţionează în comunicat.

UE a declarat în cursul zilei de luni că votul a fost un atac asupra ordinii constituţionale a Moldovei.

Pentru a fi respectată separarea puterilor în stat, votul pentru înlăturarea judecătorului, Domnica Manole, trebuie să fie convenit chiar de instanţă.

Comentarii

loading...