12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăSurse din USR afirmă că se pregătește invalidarea lui Nicușor Dan

Surse din USR afirmă că se pregătește invalidarea lui Nicușor Dan

 
 
„Dan Barna a supus la vot, toți candidații trebuie să fie validați sau invalidați de Biroul Național, Dan Barna a supus la vot și 12 persoane din echipa Barna au votat pentru invalidare, iar ceilalți s-au abținut sau au votat contra. Deci, nu am Echipa Barna a votat, în cadrul ședinței Biroului Național al USR, invalidarea candidaturii lui Antonio Andrusceac la primăria Sectorului 4, însă „Opoziția” a blocat decizia lor. Surse din USR au declarat, că este încercată crearea unui precedent pentru invalidarea lui Nicușor Dan, conform Mediafax. avut majoritatea de a valida sau invalida”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

”Surse din USR au declarat, însă, că acest caz al lui Antonio Andrusceac a fost ales special, „fiindcă există o percepție publică negativă la adresa unui coleg pentru a crea un precedent de decizie discreționară”. „(…) Pe povestea cu declarațiile lui legate de femei a primit deja o sancțiune în 2017 (suspendare 6 luni, unii dintre cei care erau și atunci în BN și acum au votat împotriva invalidării au votat atunci chiar sancțiuni mai dure care nu au trecut), nu mai putea fi adusă situația asta în discuție doar dacă ar fi existat vreo recidivă”, au completat sursele, conform Mediafax. 

 
 

Încă din luna august, USR l-a desemnat pe Antonio Andrusceac candidat pentru Primăria Sectorului 4. Pe internet au apărut contestații ale deciziei filialei USR, respectiv capturi cu comentarii mai vechi ale lui Andrusceac, în care afirmă că femeile sunt făcute pentru a fi soții și mame, iar frustrările nu se ascund în carieră.

„Nu vă mai mințiți. Toate femeile sunt făcute să fie mame și soții. Frustrările nu se ascund în spatele -carierei-. Ce-i de fapt -cariera? O aparență de importanță dată de un ecuson agățat de gât, un salariu destul de prost pentru multă umilință și renunțări? Prima casă sau mașină luate într-un milion de rate, doar ca să vadă Satu’ că fata s-a ajuns….nu păcălesc însă pe nimeni, tot neîmplinite rămân, fără familii, fără copii, auzind mereu -dar tu mamă, nu te mai măriți?- Pentru că în înțelepciunea lor, mamele, bunicile, știu care este adevărata împlinire a femeii…”, se arată în comentariile mai vechi date de Antonio Andrusceac.

Sursele au precizat că au venit niște sesizări la Biroul Național în care se cere invalidarea lui Antonio Andrușceac, pe care membrii BN trebuiau să se pronunțe „și, în funcție de ce am fi decis, ar fi venit și validarea/invalidarea”.

„Din păcate, nu s-a discutat despre acuzațiile din sesizări, ci despre modul în care e ‘perceput’ public Antonio și deficitul de imagine pe care l-ar aduce USR”, au explicat sursele.

Acestea au menționat că e „subiectiv și discreționar” să se ia o decizie bazată pe „percepția publică”.

„Ăsta e precedentul împotriva căruia ne-am opus jumătate dintre membrii BN și pe care și-l dorea creat Echipa Barna”, au mai adăugat sursele din USR, care au precizat că se dorește crearea acestui precedent se referă la o ulterioară invalidare a lui Nicușor Dan pentru primăria Capitalei.

„Deci aseară înțeleg ca fusă așa. Opoziția din USR a avut un sentiment că puterea vrea să facă din cazul Andrușceac un precedent pentru invalidarea lui Nicușor Dan (și teoretic a altora). O prezumție plauzibilă. În lupta cu Puterea, Opoziția crede (are nevoie sa creadă) în autonomia politică a filialelor, teza susținută întrucâtva de statut. Votul amenința această autonomie”, a scris sociologul Andrei Tiut, pe Facebook.

„Între noi fie vorba, dl Andrușceac este un caz extrem. În ciuda bâlbâielilor opoziției și intențiilor puterii, cazul sau este unul de integritate și nu unul de oportunitate”, a mai spus sociologul.

Un alt membru al USR, Mirel Valentin Axinte, a scris, joi, pe Facebook, că unii „nicușorprogresiști” au votat pentru candidatura lui Antonio Andrusceac susținând că nu contează „fascismele de Facebook de acum 5 ani”, motivând că votul de validare e doar o formalitate.

„Zic unii nicuprogresiști care au votat în BN pentru candidatura lui Andrusceac că omul trebuia validat, că e doar fascist, dar n-a dat în cap la oameni, că invalidarea se poate face doar pe temeiuri de integritate, nu politice – deși în statut scrie că invalidarea poate fi făcută și pe motive politice. Alți nicuprogresiști care au votat în BN pentru candidatura lui Andrusceac susțin că nu contează fascismele de Facebook de acum 5 ani, contează activitatea de consilier local a domnului Andrusceac. Alți nicuprogresiști susțin că votul de validare e o formalitate și că BN-ul e obligat să valideze, că altfel nu respectă autonomia locală”, a scris și membrul USR Mirel Valentin Axinte, pe pagina de Facebook.

Acesta a precizat că procedura de vot va fi reluată în două săptămâni.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă