13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăTaberele Orban și Cîțu luptă pentru postul de ministru de finanțe

Taberele Orban și Cîțu luptă pentru postul de ministru de finanțe

După ce săptămâna trecută, Cîțu l-a demis pe ministrul de finanțe, Alexandru Nazare, fără a informa partidul sau pe liderul PNL, premierul a anunțat o investigație a Corpului de Control la Ministerul Finanțelor. Liderii liberali s-au arătat însă nemulțumiți de demiterea intempestivă a lui Nazare, care a primit imediat girul președintelui Klaus Iohannis, care a semnat decretul de revocare, iar ulterior pe cel pentru numirea lui Cîțu ca ministru interimar al finanțelor.

Premierul a spus că nu este de acord cu memorandumul întocmit de fostul ministru al Finanțelor, prin care România participă la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro. „Sunt neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru și dat spre avizare spre Guvern”, a mai afirmat prim-ministrul.

Cîțu a spus însă că sunt mai multe chestiuni care vor fi verificate la MFP. „Sunt mai multe lucruri la care ne uităm, dar vom începe cu această investigație să vedem cine a decis că este bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor”, a precizat Florin Cîțu.

 

Cine va fi noul ministru

După ce a supărat mai mulți lideri liberali, Cîțu ar putea face o mișcare decisivă în următoarea perioadă: ori va alege un om din echipa sa, pe care îl va impune, cu acceptul șefului statului, mizând în continuare pe a se impune în forță, sau varianta mai puțin probabilă se va consulta cu partidul. În decembrie, Cîțu ar fi vrut să îl numească la Finanțe pe actualul său consilier, Lucian Isar, fără ca propunerea să fie acceptată în partid, iar ideea ar putea fi reluată și după încheierea interimatului său.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat însă luni că propunerea pentru un nou ministru al Finanţelor trebuie să fie a partidului, urmând să fie discutată şi cu prim-ministrul Cîțu. „Nu am abordat acest subiect, voi discuta cu premierul Cîţu acest subiect. Cu siguranţă, mă voi înţelege cu premierul asupra unei soluţii”, a afirmat Orban, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, întrebat despre faptul că premierul Florin Cîţu deţine funcţia de ministru interimar al Finanţelor.

El a precizat că şeful Executivului nu i-a prezentat nicio propunere de ministru al Finanţelor, adăugând că aceasta va veni din partea PNL, după o discuţie cu premierul.

„Deocamdată, premierul girează portofoliul de la Finanţe o perioadă de timp, până când vom formaliza o propunere. Nu am discutat asupra acestui subiect, nu ştiu dacă îşi doreşte să stea 45 de zile. Evident, trebuie să fie o propunere a PNL, care să fie discutată şi cu premierul”, a spus Orban.

Aripa Orban ar avea în plan să îl numească pe Sebastian Burduja, președintele reconfirmat al PNL Sector 1. Nici Lucian Isar și nici Sebastian Burduja nu au putut fi contactați până la închiderea ediției tipărite a ziarului.

O miză: rectificarea

Felul în care se vor aloca banii de la rectificarea bugetară în teritoriu va fi o miză – unul dintre instrumentele pe care Florin Cîțu le va putea folosi. Potrivit unui anunț pe care l-a făcut luni, OUG pentru rectificarea bugetară va fi pregătită în perioada 16 – 20 august. Dacă își va păstra interimatul timp de 45 de zile, cât îi permite legea, Cîțu va putea face rectificarea chiar el.

El a spus a fost stabilit un calendar care trebuie urmat de analiza pe fiecare minister şi a punctat faptul că nu este mulţumit de execuţia bugetară.

„De abia a început programarea sau avem calendarul pentru rectificarea bugetară. Avem o situaţie pe fiecare minister, vedem unde sunt lucrurile, eu v-am spus ieri că sunt 12 miliarde de lei care nu au fost cheltuiţi, deşi erau alocaţi pentru primul semestru şi cu asta trebuie să începem, să vedem unde sunt aceşti bani, am văzut pe unde sunt şi de acolo începem”, a declarat Florin Cîţu, ieri, la Palatul Victoria, întrebat de la ce ministere se vor lua bani şi spre ce ministere vor fi redirecţionaţi la rectificarea bugetară.

 

„Vedem execuţia, 86 de miliarde de lei credite de angajament nefolosite în primul semestru, deci e clar că execuţia bugetară nu este satisfăcătoare din punctul meu de vedere şi vreau, întâi, să mă uit la detalii şi apoi discutăm”. FLORIN CÎȚU, PREMIER 

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă