20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu: Augustin Lazăr minte ca să îşi scape pielea

Tăriceanu: Augustin Lazăr minte ca să îşi scape pielea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că procurorul general, Augustin Lazăr, încearcă prin comunicate precum cel al Parchetului General referitor la HG 231/2005 să îşi justifice “acţiunile de procuror comunist”, liderul ALDE susţinând că acea hotărâre de guvern “nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naţionale anticorupţie”, scrie Agerpres.

“Constat că procurorul general este capabil de orice pentru a-şi scăpa pielea, chiar şi să mintă în spaţiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezintă altceva decât o interpretare proprie dată Hotărârii de Guvern din 2005. HG 231 nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naţionale anticorupţie. Strategia enunţă o serie de principii care aveau la baza respectarea statului de drept, a legilor în vigoare şi a drepturilor şi libertăţilor individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea încheierea de protocoale secrete precum cele încheiate între servicii şi instituţiile din justiţie în ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazăr cu SRI în 2016. Ceea ce face Augustin Lazăr reprezintă o manipulare ieftină pentru a-şi salva pielea, aruncând vina”, a scris Tăriceanu, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El arată că “protocoalele semnate şi dezvăluite în acest an au conţinut măsuri care nu au fost prevăzute în nicio lege. Protocoalele secrete au adăugat la legislaţia în vigoare doar prin simpla înţelegere dintre şefii din procuratura şi cei din servicii”.

“Unde în HG 231 se vorbeşte despre echipele mixte? În ce paragraf din HG se spune despre faptul că informaţiile existente la dosar nu trebuie să fie puse la dispoziţia învinuitului? Rolul de poliţie judiciară a fost stabilit prin mica înţelegere dintre procurori şi servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor faţă de servicii în termen de 60 de zile este o invenţie a minţilor strălucite care au semnat protocoalele. Augustin Lazăr încearcă prin comunicate precum cel al Parchetului să îşi justifice acţiunile de procuror comunist. Practicile şi metodele specifice perioadei comuniste nu se regăsesc în HG. Ele au fost adăugate ulterior de către conducătorii vremelnici ai instituţiilor din justiţie şi de către serviciile de informaţii. Dacă Augustin Lazăr consideră că prin manipulare îşi salvează pielea şi poate fugi de dat explicaţii pentru activitatea sa, se înşeală amarnic. Procurorul general minte de îngheaţă apele doar pentru a deturna atenţia de la acuzaţiile care i se aduc”, a adăugat Tăriceanu.

Într-un comunicat de presă transmis vineri, Parchetul General oferă explicaţii “în vederea lămuririi tuturor aspectelor care au condus la încheierea unor protocoale de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii”.

Astfel, Parchetul General susţine că, prin HG nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind “aprobarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005 – 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005 – 2007”, în cadrul domeniului prioritar II “Combaterea Corupţiei” din Strategia Naţională Anticorupţie s-a prevăzut că, “în vederea creşterii operativităţii şi eficienţei în activitatea de urmărire penală, va fi consolidat controlul efectiv şi nemijlocit al procurorului asupra activităţilor de investigare şi cercetare penală efectuate de poliţia judiciară. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma, pe 16 octombrie, că prima referire la protocoalele pe care trebuia să le încheie SRI a fost făcută într-o hotărâre de guvern din anul 2005, semnată de premierul de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu.

“În protocolul dintre SRI şi Parchetul General (…) este invocată Hotărârea 231 din 30 martie 2005, prin care se aprobă planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2005-2007, semnată de Călin Popescu-Tăriceanu, adoptată prin hotărâre de guvern. (…) La măsuri zice aşa: că instituţiile mai sus menţionate trebuie să stabilească proceduri de comunicare şi, de asemenea, trebuie să realizeze protocoale semnate de instituţiile implicate”, preciza Băsescu.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă