4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu, despre OUG pe justiţie: Nu cred că se poate pune problema...

Tăriceanu, despre OUG pe justiţie: Nu cred că se poate pune problema că afectează statul de drept

„Având în vedere că ordonanţa prevede un lucru foarte simplu şi foarte clar, şi anume ca Secţia de investigare a magistraţilor să se transforme în direcţie, iar şeful acestei direcţii sau titularul postului de şef al direcţiei urmează să fie numit exact după aceeaşi procedură după care sunt numiţi şi şefii DNA şi DIICOT – adică ministrul propune, CSM avizează şi preşedintele semnează decretul de numire -, nu cred că se poate pune problema că afectează statul de drept sau independenţa magistraţilor în vreun fel. Din contră, întăreşte independenţa acestei structuri, care va avea acelaşi mod de funcţionare şi de alegere a conducerii ca celelalte, pentru care s-au stabilit, pentru care s-au stabilit nişte criterii şi este un procedeu transparent de numire”, a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că procurorii protestează că nu mai pot să fie delegaţi pe funcţii de conducere.

„Foarte interesant. Deci judecătorii trebuie să dea examen şi toată lumea consideră ce e normal. trebuie să dai un examen şi eu zic că e foarte bine. A, nu, pentru procurori trebuie să facem diferit. Ei trebuie să poată să fie delegaţi, adică ei procuror de la parchetul de pa lângă tribunal şi îl delegi la ICCJ. Cum vi se pare chestia asta? Mie mi se pare anormal. Şi ei trebuie să respecte aceleaşi condiţii pentru promovarea pe funcţii”, a adăugat preşedintele Senatului.

La rândul ei, Norica Nicolai a spus că în recomandările Comisiei de la Veneţia se vorbeşte despre stabilitate. Ea a spus că până acum DNA şi DIICOT au avut un regim diferit de promovare în funcţie, prin detaşare, care ar fi benefică pentru că poate însemna trecerea de la un salariu de 6.000 de lei la 16.000 de lei, plus locuinţă de serviciu şi diurnă pentru detaşare.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă