13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu: Guvernul nu poate să rămână impasibil la această dereglare majoră a...

Tăriceanu: Guvernul nu poate să rămână impasibil la această dereglare majoră a pieţei bancare

“Gradul de intermediere bancară este extraordinar de scăzut, iar băncile preferă să plaseze depozitele pe care le au în titluri de stat care sunt remunerate tot de buget din taxele fiecărui contribuabil şi nu fac aceste operaţiuni de intermediere bancară, cu toate că există o evidenţă care arată că profiturile băncilor în România sunt cu mult mai mari decât profiturile băncilor în străinătate, iar gradul de intermediere este de patru ori mai mare în Occident, decât este în România. (…) Nu avem nimic împotriva profiturilor pe care trebuie să le facă băncile. Băncile sunt instituţii care să facă profit, dar, în acelaşi timp, acest profit trebuie să fie unul bazat pe un efort de a se implica în intermedierea bancară, care este specifică oricărei pieţe bancare şi oricărei economii”, a explicat Tăriceanu, citează Agerpres.

El a fost întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind introducerea “taxei pe lăcomie” pentru instituţiile financiar-bancare în cazul în care ROBOR la 3 şi 6 luni depăşeşte o anumită valoare.

“Am văzut că preşedintele făcea o declaraţie de presă, am văzut că tuna şi fulgera la adresa coaliţiei şi la adresa Guvernului, cred că făcea şi o confuzie, din ce am auzit, pentru că ieri ministrul Teodorovici a vorbit despre o taxă, pe ‘lăcomie’ a denumit-o, nu ştiu dacă este cea mai inspirată formulă, era vorba de bănci”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a adăugat că OUG anunţată de Teodorovici conţine şi o serie de prevederi pentru companiile din domeniul energiei iar acestea vizează firmele care ocolesc “în mod abil, prin tot felul de mecanisme” plata impozitelor în România, lucru care nu poate fi acceptat.

“Ordonanţa are o serie de prevederi şi pentru companiile din domeniul energiei, care, la o analiză atentă, ce arată? Că profiturile raportate sunt extrem de mici, impozitele pe profit sunt la fel de mici şi ne punem întrebarea dacă acest lucru se întâmplă şi în alte părţi, pentru că dacă afacerile nu sunt profitabile atunci în mod firesc ar fi trebuit să spună: plecăm din România, pentru că în România nu putem să facem afaceri profitabile. Cu toate că raportează an de an profituri foarte mici, ele rămân în continuare aici. Din informaţiile care ne-au parvenit şi nu numai nouă, de foarte mulţi ani se practică acest sistem de transfer al profitului prin transferul de preţ, prin politica de preţuri cu companiile mamă, profiturile urmând să fie consolidate mai degrabă la nivelul firmei-mamă şi aici să raporteze profituri care sunt nesemnificative. (…) Lucrul acesta nu poate să continue aşa. România este o piaţă pe care foarte multe firme străine activează şi fac profituri importante, acest lucru trebuie să fie însoţit şi de plata taxelor şi aceste firme plătesc taxele şi alte firme ocolesc în mod abil, prin tot felul de mecanisme, pentru a plăti impozite în România şi acest lucru nu-l putem accepta”, a susţinut Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care “introduce noi taxe şi impozite”, vine cu idei “nemaiauzite” şi “aruncă în haos economia”.

“Această ordonanţă nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic, nici măcar din mediul instituţional al statului. (…) Acest proiect nu are o analiză de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite până acum, aruncă în haos economia”, a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă