Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tăriceanu îi cere Vioricăi Dăncilă să se retragă de la guvernare

Tăriceanu îi cere Vioricăi Dăncilă să se retragă de la guvernare

Tăriceanu îi cere Vioricăi Dăncilă să se retragă de la guvernare

PSD încearcă să racoleze parlamentari de la ALDE, pentru a avea majoritate parlamentară. Tăriceanu cere PSD să iasă de la guvernare.

Romulus Georgescu 0 comentarii

PSD îl sprijină pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului, în încercarea de a atrage în tabăra social-democrată parlamentari din ALDE. În planul PSD, Meleșcanu ar fi urmat să atragă 15-20 parlamentari ALDE, fapt care nu s-a întâmplat, cel puțin deocamdată. Potrivit Constituției, președintele României decide remanierea miniștrilor. Însă, în cazul în care se schimbă compoziția politică a Guvernului, exercită această atribuție doar pe baza votului Parlamentului. Or, social-democrații încearcă să acrediteze ideea că nu s-a schimbat componeneța politică și nu ar fi necesar un vot al Parlamentului. Social-democrații nu se grăbesc să ceară votul Parlamentului, atât timp cât nu sunt siguri de majoritate.

Dacă scenariul păstrării ALDE în Guvern va eșua, premierul trebuie să vină să ceară Parlamentului un vot pentru restructurarea Guvernului, după ce ALDE a părăsit Executivul. Nu a fost stabilită o dată, însă PSD poartă negocieri pentru obținerea numărului necesar de voturi -234. În acest moment Dăncilă s-ar baza pe 204 voturi din propriul partid, și pe zece voturi ale minorităților. PSD ar mai avea nevoie de 20 de voturi pe care speră să le obțină de la ALDE, de data aceasta de la parlamentari racolați în mod individual. Dacă restructurarea este adoptată, Viorica Dăncilă va avea miniștri plini, fără aprobarea Președintelui Klaus Iohannis.

 

Solicitarea lui Tăriceanu

În schimb, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a explicat că guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are suflu şi că nu ar fi rău dacă ar face un pas în spate. ”Problema principală este că, în momentul de faţă, guvernarea pare istovită, guvernul acesta nu mai are suflul necesar şi, mai mult de atât, există un climat public de respingere a acestei guvernări. Şi-a epuizat resursele şi doamna Dăncilă, ar trebui să înţeleagă asta. Soluţia cea mai bună, şi în PSD se discută asta, ar fi ca PSD să iasă de la guvernare şi să dăm posibilitatea unei alte soluţii politice”, a comentat Tăriceanu.

 

 

 

Soluția lui Meleșcanu

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, susţinut de PSD pentru Senat, a declarat că este dispus să fie suspendat din ALDE timp de şase luni pentru a rezolva problema legată de poziţia partidului dar şi pentru menţinerea grupului de la Senat. ”Soluţia foarte simplă ar fi să mă suspende pentru şase luni, rămânând în cadrul ALDE şi a grupului parlamentar”, a afirmat Meleșcanu, după ce a fost amenințat de Tăriceanu cu excluderea din ALDE.

Comentarii

loading...