10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu l-a primit pe Iohannis la Senat. Summit parlamentar cu oficiali din...

Tăriceanu l-a primit pe Iohannis la Senat. Summit parlamentar cu oficiali din zece țări și din NATO

Summitul Formatului Bucureşti (B9) este un eveniment organizat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi de Stanislaw Karczewski, mareşalul Senatului Republicii Poloneze, informează, miercuri, Mediafax.

În calitate de gazdă a evenimentului, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a primit pe şeful statului, Klaus Iohannis, în pofida relaţiilor încordate între cei doi precum şi a boicotului la care a recurs Tăriceanu cu prilejul evenimentelor de la Cotroceni.

Preşedintele Iohannis este co-inţiator al Formatului Bucureşti (B9), se arată în comunicatul de presă al Senatului. Şeful statului şi-a anunţat prezenţa, miercuri, 18 aprilie, la sesiunea de deschidere a primului Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9), eveniment care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.

Sunt prezente delegaţiile parlamentelor statelor membre ale Formatului Bucureşti: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, România şi Ungaria, precum şi oaspeţi de onoare – Gerard Larcher, preşedintele Senatului Republicii Franceze, Paolo Alli, preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, David Hobbs, secretarul general al AP NATO, generalul Curtis Scaparrotti, SACEUR NATO, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Armatei.

Printre participanţi se mai numără Matti Saarelainen, director al Centrului European de Excelenţă pentru Combaterea Ameninţărilor Hibride, şi Tomas Valasek, directorul Carnegie Europe, invitaţi să facă prezentări la sesiunea de dezbateri.

“În contextul evoluţiilor internaţionale actuale, Summitul parlamentar B9 reprezintă un element important al demersurilor de diplomaţie parlamentară, la nivel multilateral. Pilonul parlamentar B9 urmăreşte facilitarea de poziţii convergente, prin consolidarea rolului parlamentelor naţionale, în problematica de securitate şi apărare. Organizarea Summitului parlamentar B9 transmite un mesaj unitar şi coerent referitor la întărirea flancului estic al NATO, în pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, în iulie 2018”, informează sursa citată.

Subiectele discutate vor fi legate de prezenţa viitoare a NATO, postura defensivă şi de descurajare, responsabilităţi comune, combaterea terorismului, mobilitatea militară, percepţiile referitoare la ameninţările cu care sunt confruntate ţările participante, consolidarea legislativă în materie de apărare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă