6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu nu vrea restructurarea Guvernului

Tăriceanu nu vrea restructurarea Guvernului

Scandalul din PSD stârnește îngrijorare și în ALDE. Liderul formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a întrerupt vacanţa şi a venit de urgenţă acasă. Tăriceanu s-a întâlnit cu Dragnea și, după discuții cu șeful PSD, a lansat un apel către colegii din coaliție.

”Oamenii nu sunt interesați de câte ședințe facem noi. Cetățenii doresc un Guvern performant, o legislație prietenoasă, ca să fie favorabilă cetățenilor. Oamenii vor să vadă că coaliția și Guvernul asigură venituri mai mari, servicii mai bune de sănătate, grijă față de mediu și o infrastuctură de calitate. Pe acestea ar trebui să ne concentrăm și nu pe dispute pe care le consider de multe ori sterile și dăunătoare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Practic, un refuz al restructurării.

El a avut și un mesaj ironic către Tudose. ”Eu, care mai ştiu cu maşinile, cred că e bine să înveţi să conduci trabantul bine, apoi să-ţi pui problema să conduci în Formula 1”, a comentat Tăriceanu.  Premierul Mihai Tudose a spus în CEx că nu poate conduce un trabant şi să ajungă în Formula 1, pledând pentru restructurarea Guvernului.

Nu renunță la niciun minister

Anterior, preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, Norica Nicolai, afirmase că este nevoie de o regândire a formulei de administrare a Guvernului dar că partidul din care face parte nu este dispus să cedeze vreun minister în caz de restructurare. ALDE deține în actualul Guvern patru ministere – Externe (Teodor Meleșcanu), Energie (Toma Petcu), Mediu (Grațiela Gavrilescu), Relația cu Parlamentul (Viorel Ilie).Guvernul actual are 24 de miniștri ”plini” plus un vicepremier fără portofoliu și doi miniștri delegați.

Poziția ALDE poate bloca planurile premierului de restructurare a Guvernului. Potrivit Constituției, dacă se schimbă structura Guvernului este necesar un vot în Parlament, unde PSD nu are majoritate fără ALDE. Dragnea poate invoca în fața conducerii PSD faptul că el nu s-a opus restructurării, dar o asemenea mișcare nu este posibilă fără sprijinul ALDE. Tudose se pregătește de negocieri cu Tăriceanu, însă acestea se anaunță complicate. Dacă Tudose ar refuza pretenția ALDE de a-și păstra ministerele, nu ar avea majoritate. Dacă ar accepta ca ALDE să păstreze patru ministere, din totalul de 16-17 cât ar rămâne după restructurare, ar risca nemulțumiri în PSD, pentru că ponderea ALDE în Executiv ar crește.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă