13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăTăriceanu, noi acuzații la adresa SRI, CSM și DNA

Tăriceanu, noi acuzații la adresa SRI, CSM și DNA

Călin Popescu Tăriceanu detonează încă o bombă în justiție! Conform șefului Senatului, CSM a obligat judecătorii să semneze acte secrete prin care consimțeau să nu ofere avocaților apărării din dosarele lor notele venite de la SRI.

Tăriceanu a spus, sâmbătă seara, la România TV, că protocolul secret dintre SRI și PÎCCJ a ajuns să fie desecretizat doar datorită SRI, pentru că Parchetul nu a dorit asta. În plus, conform liderului ALDE, procurorul general al României, Augustin Lazăr, și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, încearcă să mușamalizeze desecretizarea protocoalelor secrete.

”SRI a dus la declanșarea desecretizării acestor protocoale. Dacă am fi așteptat după taica Lazăr, după doamna Kovesi, am fi așteptat până în 2040. Acum se tem. Văd aceste încercări de temporizare, de mușamalizare a lucrurilor. Voi adresa o solicitare CSM pentru a scoate la lumină declarațiile de confidențialitate pe care le-au dat judecătorilor să le semneze și prevedeau ca informațiile primite de la SRI să nu fie puse la dispoziția avocaților apărării. Astea sunt pe lângă protocoalele secrete. Astea trebuie să dispară, nu au de ce să existe.”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

“DNA vrea cu orice preț să mă transforme în inculpat”

Călin Popescu Tăriceanu are informații că procurorii DNA lucrează la mai multe dosare în care încearcă să îl transforme în inculpat! Conform șefului Senatului, cel mai recent dosar de amploare de la DNA, în care fostul ministru Sebastian Vlădescu este urmărit penal pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, ar putea ajunge și la el.

”Da, asta am auzit și eu. Procurorii și-au fixat ținte. Ei cred că pot să mă agațe pe mine. Au făcut o greșeală. Eu mi-am asigurat o situația financiară pentru că am lucrat în mediul privat. Am câștigat destui bani așa încât să nu fiu tentat pentru a intra în tot felul de combinații. Nu e un demers nou, e o adevărată vânătoare declanșată de DNA, ei cred că pot să mă agațe. La fiecare două săptămâni primesc informații că se caută denunțuri împotriva mea.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la România TV.

Dacă informațiile lui Tăriceanu se confirmă, el ar putea ajunge implicat în dosarul lui Vlădescu. Astfel, potrivit anchetatorilor, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

“Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania CN CFR). În acest context, în prima parte a anului 2005, suspectul Sebastian Vlădescu, împreună cu Mircea Ionuţ Costea şi Mihaela Mititelu, a pretins de la reprezentanţii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu CN CFR SA privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa pentru ca, în schimbul acestui comision, să îşi exercite atribuţiile care îi reveneau în calitate de ministru al finanţelor publice, respectiv să aprobe finanţarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum şi pentru a îşi exercita ulterior atribuţiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plăţii facturilor pentru lucrările efectuate”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, în perioada 2008-2009, în baza acestei înţelegeri, a primit suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le controla.

“Ulterior, în perioada 2009-2010, suspectul Sebastian Vlădescu, în calitatea menţionată mai sus, pentru a-şi îndeplini atribuţiile sale de serviciu într-un mod care să asigure finanţările respective, a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro iar, în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013, a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanţării activităţii unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat”, precizează DNA.

Procurorii mai spun că Sebastian Vlădescu, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, a pretins şi primit de la aceeaşi persoană suma totală de 2.117.000 euro. În schimbul acestor sume de bani, suspectul Sebastian Vlădescu urma să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

Lui Sebastian Vlădescu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, informează DNA.

Tăriceanu, atac la electoratul lui Iohannis: “Atâta îi duce mintea”

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi al ALDE, afirmă că preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun interes politic să o revoce pe şefa DNA şi să ia măsuri cu privire la abuzurile din Justiţie, pentru că electoratul său vrea “sânge pe pereţi”.

“Atâta îi duce mintea (pe votanţii lui Iohannis – n.r.)”, a afirmat Tăriceanu, adăugând că acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că unii dintre votanţii preşedintelui sunt oameni cu pregătire.

Ei vor să vadă sânge pe pereţi, spectacolul cătuşelor. Atâta înţeleg ei din democraţie”, a mai afirmat liderul ALDE.

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă