12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPolitică„Țeapa națională” de la RADET stârnește indignare în ALDE

„Țeapa națională” de la RADET stârnește indignare în ALDE

Parlamentarul a afirmat într-un comunicat de presă transmis, miercuri, că o astfel de situaţie, la care s-a ajuns cu concursul autorităţilor centrale şi autorităţilor locale din Bucureşti, reprezintă “o formă mascată de a recunoaşte faptul că bogaţilor li se permite să consume fără să plătească, să se încălzească şi să aibă apă caldă ieftină pe spatele întregii ţări”, informează Agerpres.

Olteanu susţine că gaura de un miliard euro generată de falimentul RADET trebuie să rămână exclusiv în preocuparea celor care, ani la rând, au beneficiat de energie termică la preţ subvenţionat, deşi în ceea ce priveşte salariile, aceştia se află în topul naţional şi a anunţat că va respinge de la nivel parlamentar orice soluţie care implică preluarea la bugetul de stat sau ştergerea datoriilor RADET, respectiv achitarea de către vasluieni şi de către ceilalţi locuitori din alte judeţe a costurilor subvenţionate ale apei calde şi căldurii de care au avut parte bucureştenii.

“Oricare din cei 8.000 vasluieni care muncesc pentru venitul minim garantat ştie că lipsa unei zile de muncă sau neplata unei facturi atrage penalităţi imediate şi poprirea banilor care trebuie primiţi. Oricare din miile de vasluieni care înţeleg că salariul mic este o consecinţă directă a lipsei de interes, cel puţin până în 2019, faţă de investiţiile în mari proiecte în această zonă, ştie cu siguranţă că plata facturilor la întreţinere este prioritatea lunară, aşa cum şi lemnele pentru încălzire sunt plătite la preţul pieţei. Există, însă, o categorie specială de români, despre care am vorbit şi anii trecuţi în Parlament, e vorba de locuitorii municipiului Bucureşti, care nu doar că plătesc printre cele mai subvenţionate facturi la energia termică, dar acum vor să le fie achitate datoriile la căldură şi apă caldă din bugetul de stat, adică de noi toţi.Totul se întâmplă cu concursul autorităţilor centrale şi autorităţilor locale din Bucureşti, care au tot pasat şi amânat rezolvarea acestei probleme până când s-a ajuns la datorii uriaşe, se vorbeşte de 1 miliard euro, pe care riscăm să le simţim la bugetul de stat, adică în buzunarul fiecăruia. Am atras atenţia de mai multe ori asupra modului în care s-a consolidat în România politica de stat conform căreia săracii plătesc facturile bogaţilor. În acest moment, în care falimentul RADET a devenit o certitudine, am transmis o interpelare miniştrilor Finanţelor şi Economiei, în care i-am avertizat că voi refuza, la nivel parlamentar, orice aşa-zisă soluţie care implică achitarea de către vasluieni şi ceilalţi locuitori din alte judeţe a costurilor subvenţionate ale apei calde şi căldurii de care au beneficiat bucureştenii”, a precizat Daniel Olteanu, vicelider ALDE în Camera Deputaţilor, citat în comunicatul de presă menţionat.

Parlamentarul a subliniat că respinge categoric ideea ca oamenii fără venituri şi fără oportunităţi de locuri de muncă bine plătite, cum e şi cazul multor vasluieni, să fie puşi să achite facturile la apă caldă şi căldură ale românilor cu cele mai mari venituri, el adăugând că “datoriile RADET depăşesc costurile pentru proiectele medii şi mari de infrastructură din judeţul Vaslui”.

“Subiectul găurii de 1 miliard euro generate de falimentul RADET trebuie să rămână în graniţele Bucureştiului şi exclusiv în preocuparea celor care au fost beneficiarii, ani şi ani, ai unei energii termice la preţ subvenţionat, deşi în ceea ce priveşte salariile sunt în topul naţional. Resping public şi voi respinge de la nivel parlamentar orice soluţie care implică preluarea la bugetul de stat sau ştergerea datoriilor RADET, o formă mascată de a recunoaşte faptul că bogaţilor, respectiv Municipiului Bucureşti, li se permite să consume fără să plătească, să se încălzească şi să aibă apă caldă ieftină pe spatele întregii ţări. Valoarea acestei ţepe naţionale care ni se pregăteşte depăşeşte, de exemplu, valoarea tuturor proiectelor medii şi mari de infrastructură din judeţul Vaslui, respectiv Drumul expres Tişiţa – Albiţa şi Variantele ocolitoare Vaslui, Bârlad şi Huşi, luate împreună. Este inadmisibil ca oameni fără venituri şi fără oportunităţi de locuri de muncă bine plătite, aşa cum sunt mulţi vasluieni, să fie puşi să achite facturile la apă caldă şi căldură ale bucureştenilor, care sunt românii cu cele mai mari venituri”, afirmă parlamentarul ALDE.

Daniel Olteanu le-a solicitat printr-o interpelare miniştrilor Finanţelor şi Economiei să prezinte soluţiile în urma cărora falimentul RADET să aibă consecinţe exclusiv asupra celor care au beneficiat de serviciile acestui operator, precum şi la nivelul autorităţilor locale din Bucureşti, nu la nivelul românilor din afara Bucureştiului, “fără a se şterge niciun leu din datorii şi fără a se prelua niciun leu din datorii la bugetul de stat”.

Deputatul vasluian a atras atenţia, în repetate rânduri, în decursul ultimilor trei ani, asupra faptului că locuitorii din zonele mai puţin dezvoltate ale României plătesc facturile celor din regiunile bogate. El a condamnat politicile de stat iresponsabile, prin care datorii de miliarde de lei sunt achitate în contul anumitor companii aflate în subordinea unor ministere, în loc să se investească în infrastructura de la nivelul judeţelor izolate şi marginalizate, se mai menţionează în comunicat.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă