11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăTeatrul s-a „mutat“ la Guvern

Teatrul s-a „mutat“ la Guvern

Din delegație au făcut parte Ion Caramitru, managerul general al Teatrului Național „I.L. Caragiale“, Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“, Bianca Ionescu, managerul Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“, și Călin Dan, managerul general al Muzeului Național de Artă Contemporană – a anunțat TNB.

Întâlnirea dintre cele „două tabere“ a avut loc în urma unei solicitări lansate de mai multe instituții de cultură din țară ca urmare a reducerii bugetelor, fapt ce a dus la blocarea parțială a activității acestora, dar și la concedierea mai multor colaboratori.

Numai în cazul TNB, bugetul a fost redus cu două milioane de lei la capitolul „Bunuri și servicii“, suma capitolului bugetar „Venituri proprii“ fiind mărită cu aproximativ un milion de lei.

„Am cerut demisia“

După discuția cu premierul Viorica Dăncilă, directorul Teatrului Național din București (TNB), Ion Caramitru, a anunțat că i-a cerut demisia ministrului Culturii, Daniel Breaz.

„Am cerut demisia domnului ministru Breaz. Demisia am cerut-o pentru modul, aș spune, doar inoportun de preocupare față de instituțiile noastre, pe de o parte, și de modul de expunere publică, aș spune, a frustrărilor domniei sale. A fost destul să ridicăm problema de supraviețuire a instituțiilor și să deschid gura ca să cer explicații pentru lipsa de buget, ca să fiu amenințat cu Corpul de Control al ministrului. Așa ceva este, aș spune, inadmisibil“, a declarat Caramitru.

Amintim că, pe 19 iunie, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a avut o întâlnire cu o delegație de directori din instituții de cultură, discuție care nu a ajuns la niciun consens.

Aproximativ 200 de persoane au protestat duminică după-amiază în fața Guvernului, solicitând deblocarea posturilor și revenirea la bugete care să permită buna funcționare a instituțiilor.

„În 2005, când am venit la direcția Teatrului, erau numai trei săli și 500 de angajați. Acum sunt șapte săli și 480 în schemă. Dacă faceți raportul, vă dați seama câți ar mai trebui, 650 de angajați. Nu-i avem, și atunci am fost nevoiți să angajăm prin agenție de forță de muncă 54 de oameni, ca să putem funcționa minimal. Din 54, 39 sunt tehnicieni de scenă, fără de care nu poți deschide nimic“, explica directorul TNB, Ion Caramitru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă