23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăBruxelles, raport negativ despre Justiția din România. Se cere suspendarea extrădărilor

Bruxelles, raport negativ despre Justiția din România. Se cere suspendarea extrădărilor

Situația din România a fost analizată în amănunt, iar Parlamentul European a mustrat ingerința actualei guvernări în domeniul juridic.   

“În acest raport, discutăm problema reformelor judiciare şi penale solicitate României înaintea aderării la UE, dar care în realitate nu au fost aplicate deloc. Drept rezultat, ţara încă este afectată de un sistem corupt şi părtinitor care este în principal domeniul serviciilor de informaţii, menţinând reţele şi practici specifice perioadei sovietice, cu un sistem de justiţie corupt şi condiţii pentru detenţie care nu suportă comparaţie cu cele ale oricărei alte naţiuni dezvoltate din secolul 21”, arată raportul realizat de Gary Cartright, precizând că sunt prezentate studii de caz care “evidenţiază caracterul politizat al sistemului judiciar din România”.

“De asemenea, prezentăm situaţia din penitenciarele României. În timpul scrierii acestui raport, a fost primită o informaţie despre un deţinut român care suferea de afecţiuni mentale severe şi avea dizabilităţi fizice şi care a fost extrădat din Marea Britanie în România, unde a murit în detenţie pe 2 ianuarie 2018”, precizează autorul raportului.

Comunicat de presă, emis la ora 14:00 (ora locală a Bruxelles-ului):

RAPORT PUBLICAT PRIVIND SISTEMUL JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA

EU Today

22 ianuarie 2018

Portalul de știri al Bruxelles-ului, „EU Today”, a publicat (luni, 22 ianuarie) un raport privind sistemul justiției din România care analizează motivele pentru care reformele judiciare și penale care au fost solicitate României înainte de aderarea la UE nu au fost încă îndeplinite.

Raportul prezintă studii de caz care ilustrează natura politizată a sistemului justiției din România și subliniază situația din penitenciarele din România.

România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007 din motive de oportunitate politică, deși au existat obiecții din partea Curții de Conturi Europene și probleme restante, recunoscute atât de Parlamentul European, cât și de Comisia Europeană.

De atunci, sistemul penal din România a fost criticat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului și de Înalta Curte din Anglia și Țara Galilor.

Concluziile raportului sunt următoarele:

• România nu și-a respectat obligațiile privind reforma judiciară;

• România nu a reușit să demonstreze o separare a puterilor între executiv, agențiile de aplicare a legii și sistemul judiciar;

• România a fost criticată pentru tratamentul suspecților înaintea și în timpul procesului de arest;

• România a făcut obiectul unor hotărâri negative ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la condițiile în închisorile sale și tratamentul deținuților săi.

Raportul recomandă:

• Un moratoriu privind extrădarea în România a suspecților până când CEDO consideră că sistemul penal din România respectă pe deplin standardele UE.

• Reevaluarea, la nivelul UE și la nivelul statelor membre, a răspunsurilor oficiale la mandatele europene de arestare inițiate în România.

• În cazul Marii Britanii, după retragerea din UE în martie 2019, să ia în considerare cu atenție răspunsul HMG la Notificările Roșii ale Interpolului (mandate de arestare – n.a.), emise de autoritățile române.

Raportul complet poate fi descărcat de pe site-ul eutoday.net.

Autorul raportului, Gary Cartwright, este editorul EU Today. El a fost membru al personalului Parlamentului European din perioada 2004-2014, iar din 2004 până la aderarea României în ianuarie 2007 a lucrat la Raportul Moscovici, oferind recomandări de vot deputaților din Marea Britanie în faza comisiilor și în plen.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă