Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Teodor Meleşcanu, despre expulzarea diplomatului rus: „Ne așteptăm la o acțiune reciprocă”

Teodor Meleşcanu, despre expulzarea diplomatului rus: „Ne așteptăm la o acțiune reciprocă”

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat miercuri că România, ca parte a Uniunii Europene, a dat un semnal de solidaritate cu Marea Britanie şi a expulzat un diplomat rus, în contextul scandalului legat de otrăvirea fostului spion Serghei Skripal.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Teodor Meleşcanu nu exclude posibilitatea ca, în replică, Federaţia Rusă să aplice aceeaşi măsură pe "principiul reciprocităţii".

"Acest incident care s-a petrecut în Marea Britanie este o premieră. Este pentru prima dată când se folosesc arme chimice pe teritoriul unui stat al Uniunii Europene (...) Vreau să înţelegem foarte bine: gazele toxice neuroparalizante (...) nu se iau de la drogherie, sunt foarte puţine state care dispun de asemenea rezerve (...). Există elemente care indică faptul că cel mai probabil sursa posibilă este Federaţia Rusă", a declarat Meleşcanu într-un interviu acordat Adevărul Live.

El a reamintit că la nivel european a fost adoptată o recomandare în legătură cu măsuri de repercusiuni asupra acestei acţiuni şi România a fost şi ea de acord să îşi exprime solidaritatea cu Marea Britanie prin hotărârea de expulzare a unui diplomat rus de la Bucureşti.

"Este o măsură relativ blândă, dacă vreţi să spunem, atunci când o punem în balanţă cu hotărârea americanilor de a expulza 60 de diplomaţi sau chiar în balanţă cu Republica Moldova, care a expulzat trei diplomaţi ruşi de la Chişinău. (...) Gestul are simbolismul său şi l-am făcut cu credinţa că este nevoie de a da un semnal foarte clar, că asemenea lucru (folosirea armelor chimice - n.r.) nu se pot face nici în timp de pace, nici în timp de război", a adăugat şeful diplomaţiei române.

Acesta a mai spus că, în practica diplomatică, orice expulzare conduce în mod automat la aplicarea "principiului reciprocităţii" şi, de aceea, se aşteaptă ca Federaţia Rusă să expulzeze un diplomat român de la Moscova.

Meleşcanu a ţinut să sublinieze că România doreşte să aibă relaţii "pragmatice" cu Federaţia Rusă, care să fie în beneficiul ambelor părţi, bazate pe respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...