14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăTeodorovici iese la atac. Legea bugetului de stat, mărul discordiei

Teodorovici iese la atac. Legea bugetului de stat, mărul discordiei

Decizia respectivă a arătat că a fost declarată de CCR neconstituţională asumarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei.

Aş începe cu un subiect, pentru a clarifica un subiect pe care Guvernul Orban încearcă să îl aplice în următoarele zile, referitor la bugetul de stat, la legea plafoanelor şi anume cu angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, care din punctul nostru de vedere este neconstituţională. Asta o spun, pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluţionare a conflictului de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PSD, potrivit agenției Mediafax, după care a menționat că „după cum ştim, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea şi PNL, îşi angaja răspunderea pe Legea educaţiei. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituţională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât şi în plenul fiecărei Camere a Parlamentului şi recurgerea la o asumare a răspunderii nu îşi găseşte o motivare”.

El a mai afirmat că Executivul trebuie să respecte, în mod obligatoriu, un calendar privind adoptarea bugetului de stat pe anul viitor.

Dacă ne uităm la calendarul pe care ar trebui să îl respecte Guvernul privind proiectul de buget, să nu uităm că sunt mai multe etape premergătoare, obligatoriu a fi parcurse, de la prezentarea în mod public a acestui buget, pentru o dezbatere corectă, avizele necesare, discuţia şi avizul în CSAT, avizul în Consiliul Economic Social şi desigur discuţiile în comisiile din Parlament şi ulterior votul în plenul reunit”, a concluzionat Teodorovici, potrivit aceleiași surse.

Momentan, Guvernul Orban nu a stabilit încă dacă va trimite Legea bugetului de stat pe anul 2020 Parlamentului, spre adoptare, sau dacă îşi va asuma răspunderea pe actul normativ. Totuși, Ludovic Orban a afirmat că vrea ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului.

Cele mai citite

Revolut vizează investiții de peste 100 de milioane de dolari în Mexic

Compania Revolut intenționează să investească peste 100 de milioane de dolari în Mexic în acest an, a declarat miercuri, pentru Reuters, unul dintre directori. Directorul...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...
Ultima oră
Pe aceeași temă