Toader despre amnistie și grațiere: "Nu există un astfel de proiect de act normativ"

Toader despre amnistie și grațiere: "Nu există un astfel de proiect de act normativ"

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reiterat joi dimineață că nu există niciun proiect de OUG privind amnistia și grațierea.„La Ministerul Justiției nu există, nu a existat, nici în procedură de avizare, nici în dezbatere un astfel de proiect de act normativ”, a spus Toader.

Iulian Budușan 0 comentarii

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reiterat joi dimineață că nu există niciun proiect de OUG privind amnistia și grațierea.

„La Ministerul Justiției nu există, nu a existat, nici în procedură de avizare, nici în dezbatere un astfel de proiect de act normativ”, a spus Tudorel Toader, la sediul MJ.

Cabinetul Dăncilă se reuneşte din nou în şedinţă, joi, pentru a doua oară în această săptămână, pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie. Tot joi se încheie şi sesiunea extraordinară a Parlamentului, astfel că joi este ultima zi din această vară în care Guvernul mai poate emite ordonanţe de urgenţă.

În această săptămână, au apărut informaţii în spaţiul public potrivit cărora Guvernul ar vrea o OUG pentru pentru graţiere şi amnistie. Ar fi ultima săpămână în care Cabinetul Dăncilă ar putea emite ordonanţe de urgenţă, joi fiind ultima zi a sesiunii extraordinare, nemaifiind necesară convocarea Parlamentului pentru o adoptare ulterioară. 

După şedinţa de marţi a Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat că nu a exista la acea întrunire a miniştrilor vreun document care să vizeze amnistia sau graţierea, precizând că o nouă întrunire a Cabinetului Dăncilă va avea loc joi, deoarece sunt acte normative care "nu suportă amânare".

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la ora 10.00, cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Întâlnirea de miercuri dimineaţă între prim-ministrul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis a avut loc şi în contextul informaţiilor potrivit cărora Executivul ar vrea să adopte o OUG pentru graţiere şi amnistie. 

După întrevedere, Guvernul a anunţat că Dăncilă şi Iohannis au discutat despre stadiul pregătirilor pentru preluarea României a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din ianuarie 2019. Executivul nu a făcut nicio precizare, în comunicatul de presă, în legătură cu posibile discuţii între premier şi şefului statului despre o astfel de ordonanţă de urgenţă. Pe de altă parte, Administraţia Prezidenţială nu a remis niciun comunicat care să releve conţinutul discuţiilor Dăncilă-Iohannis. 

În schimb, încă de la începutul săptămânii, liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au infirmat informaţiile potrivit cărora Executivul ar avea intenţia adoptării unei astfel de ordonanţe de urgenţă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a negat, luni, că Executivul ar intenţiona să adopte în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, el afirmând că, într-o discuţie, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au infirmat zvonurile în acest sens.

"I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine (marţi - n.r.). Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public", se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea Digi24.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că nu a discutat cu Liviu Dragnea, în cadrul întâlnirii de la Parlament, despre ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea, despre care unii spun că ar urma să fie dată pentru liderul PSD, dar că ”din cauza lui Dragnea” nu trebuie lăsaţi să sufere oameni nevinovaţi. Preşedintele Senatului a adăugat că o astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu.

"Nu s-a discutat subiectul (unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea - n.r.). Cred că a fost aruncat în presă pe anumite canale, nu e prima oară când se întâmplă şi atunci văd că foarte mulţi muşcă la subiect şi subiectul se umflă. Am fost şi astăzi întrebat dar nu am făcut declaraţii publice pentru că eram îmbrăcat nepotrivit. E un subiect care îi pasionează pe foarte mulţi. Să nu credeţi cumva că vreau să închid subiectul. Nu vreau să credeţi că mi-e teamă sau mă jenez să discut acest subiect. Primul lucru pe care vreau să îl remarc este cel că această idee a unei amnistii şi a unei graţierii nu ar fi de neconceput. S-a mai făcut în România, ultima dată cu foarte mulţi ani în urmă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la TVR.
 

Comentarii

loading...