7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăToader despre Raportul GRECO: Am stat de vorbă cu experţii GRECO, nu...

Toader despre Raportul GRECO: Am stat de vorbă cu experţii GRECO, nu m-au convins

De asemenea, acesta a spus că a vorbit cu experţii GRECO şi nu i-au creat convingerea că, profesional, se ridică la nivelul conţinutului raportului.

“Raportul GRECO, din păcate, a fost transformat într-o temă politică mult mediatizată şi cu prea multe inexactitiăţi. (…) În ziua publicării raportului, cu ghilimelele de rigoare, am fost somat să public de îndată raportul, dacă nu, cu siguranţă am ceva de ascuns. Această somaţie venea aproape concomitent de la o anumită platformă, de la o asociaţie, de la o doamnă care a trecut prin Cabinetul de ministru al Justiţiei şi de la o altă doamnă al cărei nume prefer să nu îl public. Este regretabil dacă autorii somaţiei, cu ghilimelele, nu cunosc procedura GRECO, după cum este şi regretabil dacă o cunosc şi au prezentat-o tendenţios”, a spus Toader.

Toader a spus că raportul este “opera exclusivă a experţilor GRECO”, că, totuşi, a stat discutat la Bucureşti cu experţii, iar aceştia nu i-au creat convingerea că din punct de vedere profesional “se ridică la nivelul conţinutului din raport”.

“Cu îndemnul de a ne păstra demnitatea de legifereare, în acord cu specificul naţional, cu interesul naţional, respectând standardele constituţionale, europene, exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, raport realizat pe baza unei corecte documentări, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional. Am exprimat speranţa aceasta pornind de la o realitate pe care am constatat-o şi nu am să spun decât un lucru: eu, personal, am stat de vorbă la minister cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea că, profesional, se ridică la nivelul conţinutului respectivului raport”, a mai explicat ministrul Justiţiei.

Acesta a mai sus că raportul GRECO este unul “facultativ”, iar experţii GRECO nu pot trece peste “voinţa legiuitorului naţional”.

“Aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce CCR a stabilit. CCR a stabilit că înfiinţarea secţiei speciale (de anchetă a magistraţilor – n.r.) este în acord cu Constituţia. Raportul GRECO este unul de orientare, facultativ. Stabileşte standarde europene, dar expertul GRECO, în mod gategoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional, verificată de către CCR, care a stabilit că reglementarea este în acord cu Constituţia”, a conchis Tudorel Toader.

Tudorel Toader a fost chemat în Parlament de către PNL, pentru a da explicaţii privind raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă