7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăTribunalul Bucureşti revocă cererile de extrădare pentru Elena Udrea şi Alina Bica

Tribunalul Bucureşti revocă cererile de extrădare pentru Elena Udrea şi Alina Bica

Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti au precizat, pentru Mediafax, că au fost retrase cererile de extrădare pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea şi pentru fostul procuror-şef DIICOT Alina Bica din Costa Rica, în baza articolului 67 din legea 302 privind cooperarea internaţională în materie penală, acestea fiind procedurile având în vedere hotărârea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi contestată de Ministerul Justiţiei.

Potrivit articolului 67 ,” în cazul în care persoana extrădabilă nu se mai află sub puterea mandatului de arestare preventivă sau a mandatului de executare, instanţa competentă, din oficiu sau la cererea procurorului, stabileşte, prin încheiere motivată, că nu mai subzistă condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea şi dispune de îndată retragerea cererii de extrădare. Hotărârea se transmite Ministerului Justiţiei în termen de 24 de ore de la pronunţare. Ministerul Justiţiei retrage neîntârziat cererea de extrădare, informând despre aceasta Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”.

Anterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, preciza, vineri, pe Facebook, referitor la suspendarea executării pedepselor pentru Elena Udrea şi Alina Bica după decizia ÎCCJ, că la minister s-au primit doar dispozitivele hotărârilor şi urmează ca instituţia să primnească documentaţia completă.”Simple precizari: Astazi, la orele 11.45, la MJ au ajuns doar dispozitivele hotararilor de suspendare a executarii pedepselor pentru condamnatele din Costa Rica. Urmeaza ca MJ sa primeasca documentatia completa. Urmeaza ca fiecare sa isi cunoasca si sa isi realizeze competentele legale, iar opinia publica sa fie corect informata !”, a scris, vineri, pe Facebook, Tudorel Toader.

Avocatul Elenei Udrea şi Alinei Bica le-a cerut formal autorităţilor din Costa Rica eliberarea acestora, în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a suspendat executarea pedepselor, astfel că procurorii din San Jose aşteaptă notificări din partea Bucureştiului. Avocatul Elenei Udrea şi Alinei Bica a depus vineri o cerere de eliberare la Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose, informează site-ul de ştiri AmeliaRueda.com.

Mandatul internaţional de arestare al Elenei Udrea a fost invalidat prin decizia Instanţei supreme de suspendare a executării pedepsei din dosarul „Gala Bute”, iar hotărârea trebuie comunicată, prin Ministerul Justiţiei,autorităţilor din Costa Rica pentru eliberarea fostului ministru al Dezvoltării. Astfel, instanţa din România va trebui să comunice Ministerului Justiţiei decizia prin care magistraţii au suspendat pedeapsa definitivă la care a fost condamnată Elena Udrea.Apoi, Ministerul Justiţiei ar trebui să comunice autorităţilor costaricane faptul că motivul care a stat la baza mandatului internaţional de arestare în cazul Elenei Udrea, respectiv condamnarea definitivă, a fost invalidat de judecătorii români, motiv pentru care aceasta trebuie pusă de îndată în libertate.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă