UDMR își alege liderii din teritoriu

UDMR își alege liderii din teritoriu

Feriți de ochii presei și în special a celei de limba română, udemeriștii au demarat alegerile interne în partid. Două filiale și-au ales noi conduceri în cadrul unor întruniri ținute departe de ochii curioși ai jurnaliștilor.

Ioana Oancea 0 comentarii

Jurnaliștii din presa locală de limba română au aflat din publicațiile de limbă maghiară că Cseke Attila, cel care ocupă și funcția de ministru al Dezvoltării, a reușit să fie reales sâmbătă președinte al UDMR Bihor.

Alegerile au avut loc în amfiteatrul Cetăţii Oradea. Cseke a candidat singur și a fost reales în unanimitate, cu 181 de voturi din 181 de delegați prezenți.


Un atac asupra lui Bolojan

În discursul său, Cseke l-a atacat dur pe președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, pe care l-a acuzat că folosește competitorii de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) „împotriva etniei maghiare”.

„Cea mai mare provocare a fost cum să rămânem pe linia de plutire într-un vânt total. Atitudinea de a încerca să decidem meciul maghiaro-maghiar (n.r. – între UDMR şi PPMT) cu o puternică intervenţie românească este o direcţie proastă, nu doar o greşeală, ci un păcat. Slăbirea reprezentării comunităţii maghiare în împrăştiere, unde are loc lupta pentru supravieţuire, este pur şi simplu un act antinaţional", a spus Cseke Attila, potrivit publicației de limbă maghiară Bihari Napló, preluată de ebihoreanul.ro.

UDMR se află într-o postură dificilă în județul Bihor, după ce Ilie Bolojan a câștigat anul trecut șefia Consiliului Județean, care mai înainte, între 2016 și 2020, fusese deținută de udemeristul Pásztor Sándor.

Cseke susține că între PPMT și Bolojan ar fi creată o legătură prin faptul că, în calitate de primar, liberalul l-a avut consilier pe problemele minorităţii maghiare pe preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula.

În plus, Bolojan a mai fost acuzat că este „fără viziune” și acționează din ură față de maghiari. „Ilie Bolojan acţionează pe baza unor cifre contabile simple, din ură faţă de maghiari - numărul angajaţilor vorbitori de limba maghiară a scăzut de la 24% la 14% - şi conform unui model administrativ greşit, care este străin de loc şi ţară", a declarat Cseke, citat de Bihari Napló.


Schimbare de gardă la Brașov

 

Alegeri au avut loc și în cadrul filialei UDMR Brașov, unde s-a produs și o schimbare de lideri. Astfel, preşedinte al organizaţiei judeţene a devenit Gabor Kirsch, iar al celei municipale Braşov, Toro Tamas, potrivit publicației „Bună ziua Brașov”.

„Trebuie să urmăm o nouă abordare pentru a apropia formaţiunea de comunităţile maghiare care locuiesc aici. Sunt convins că toţi maghiarii din judeţul Braşov trebuie să se unească”, a spus Kirsch, după ce a aflat rezultatul votului. El a preluat a preluat conducerea filialei de la preşedintele interimar Novak Levente.

Uniunea a avut rezultate dezastruoase la nivelul județului la alegerile de anul trecut, neobținând niciun post de consilier județean sau local în municipiul Brașov. În luna decembrie a anului trecut, Attila Kovacs a fost demis de la conducerea organizaţiei judeţene a UDMR și nici de această dată nu a reușit să obțină un nou mandat.   

Comentarii

loading...