23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăUDMR renunță la imunitatea pentru magistrați, dar cere să nu fie anchetați...

UDMR renunță la imunitatea pentru magistrați, dar cere să nu fie anchetați de DNA

Recomandarea Comisiei nu este însă nicio surpriză pentru că aceasta spunea încă din 2018 despre SIIJ că „cel mai probabil va submina independența procurorilor și judecătorilor români și încrederea publicului în justiție”.

Miza pentru care ministrul justiției Stelian Ion a solicitat un nou punct de vedere forumului internațional a fost aceea a eliminării amendamentului cerut de UDMR și adoptat de Camera Deputaților, potrivit căruia trimiterea în judecată a magistraților se va face cu avizul CSM. În punctul de vedere transmis, Comisia a criticat introducerea amendamentului, spunând că acestea instituie de fapt noi imunități pentru magistrați și recomandă eliminarea lui.

„Comisia de la Veneția ar dori să reitereze faptul că judecătorii și procurorii ar trebui să se bucure de imunitate pur funcțională pentru acțiunile desfășurate cu bună credință în exercitarea atribuțiilor lor sau în exercitarea funcțiilor lor. Nu ar trebui să existe imunitate pentru infracțiunile intenționate, cum ar fi de exemplu, luarea de mită”, se arată în răspuns. 

Coaliția, un nou hop

Amendamentul introdus de UDMR la Camera Deputaților a fost criticat la acel moment de USR PLUS, însă la votul final partidele de guvernământ au dat un vot pozitiv, proiectul întrunind 171 de voturi pentru și 136 (de la PSD și AUR) împotrivă, în timp ce doi deputați de la minorități nu au votat.

Proiectul se află la Senat, unde coaliția nu îl va putea trece fără voturile UDMR, coaliția având 75 de voturi din 136.

Atât ministrul justiției, Stelian Ion, cât și președinta Senatului, Anca Dragu, au vorbit despre convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în camera superioară pentru votarea proiectului de desființare a SIIJ, ce va stabilită în ședința coaliției de astăzi.

„Varianta corectă ar fi cea propusă de Guvern şi acesta este mesajul pe care îl voi duce în coaliţie miercuri. Am stabilit la întâlnirea anterioară în cadrul coaliţiei că se va propune sesiune extraordinară pentru a rezolva această problemă, pentru a desfiinţa SIIJ, în maximum două săptămâni de la primirea avizului. Iată, astăzi, am primit avizul. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare deja ar fi de aşteptat o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ,” a spus Stelian Ion, într-o conferință de presă.

Nici problema cvorumului nu este însă una de neglijat, existând posibilitatea ca parlamentarii să nu se poată întruni în ședință pe perioada verii, Stelian Ion reamintind însă că se poate vota și prin sistemul electronic.

„CSM nu trebuie să devină un filtru pentru tragerea la răspundere penală a procurorilor sau a judecătorilor. După şedinţa de coaliţie din această săptămână vom şti clar care este calendarul pentru organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului în vederea desfiinţării SIIJ. USR PLUS a promis desfiinţarea Secţiei Speciale şi exact asta face”, a scris Anca Dragu.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus că Guvernul a făcut totul și este decizia coaliției în acest moment. „Varianta pe care o susţin este cea pe care am aprobat-o în şedinţa de Guvern, am susţinut-o din primul moment şi o susţin în continuare”, a spus Cîţu. 

„Sunt chestiuni importante, care vor fi analizate, desigur, în zilele următoare, toate paragrafele acestui aviz, care are nu mai puţin de 14 pagini. Solicit aşadar colegilor senatori să ia degrabă, aş spune, în discuţie acest proiect, să dea raport în Comisia juridică şi mai departe să se dea un vot final în cadrul Senatului”. STELIAN ION, MINISTRUL JUSTIȚIEI 

Ce cere UDMR

După răspunsul transmis de Comisia de la Veneția, UDMR a fost obligat să dea înapoi. Prin vocea deputatului Csoma Botond, UDMR a anunțat că este de acord cu eliminarea super-imunităţii magistraţilor, însă a cerut ca dosarele de corupţie ale acestora să nu se întoarcă la DNA, ci la Parchetul General. „Este o structură existentă, nu trebuie creată o nouă structură şi pentru motive de checks and balances (verificare şi control – n.r.) pentru ca justiţia să funcţioneze în mod adecvat”, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond, pentru G4media. Argumentul parlamentarului UDMR este acela că ar fi nesănătos ca procurorii DNA, care îi anchetează pe funcționari și politicieni, să îi ancheteze și pe magistrații care se pronunță în dosarele DNA.   

 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă