15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăUn deputat PNL propune ca părinţii să primească gratuit un pachet-trusou pentru...

Un deputat PNL propune ca părinţii să primească gratuit un pachet-trusou pentru nou-născuţi

“Prin prezenta lege se acordă gratuit un pachet-trousou pentru fiecare copil nou-născut viu, reprezentând un ajutor propriu-zis util părinţilor, tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei pentru îngrijirea nou-născutului de produse de îngrijire şi/sau lenjerie de primă necesitate. Părintele, tutorele, curatorul sau persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoana căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, trebuie să opteze pentru primirea în mod gratuit a unui pachet-trusou pentru nou-născut. Pachetul trusou pentru nou-născut se acordă o singura dată din oficiu, la momentul externării din spital/maternitate sau împreună cu eliberarea certificatului de naştere după caz”, prevede proiectul depus de parlamentarul liberal, semnat de mai mulţi aleşi PSD, PNL şi USR.

Iniţiativa prevede intrarea în vigoare a legii la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Pachetul-trusou include mai multe produse necesare bebeluşilor, cum ar fi păturică, saltea pentru înfăşat, haine, biberoane, termometre, lapte praj, produse de baie pentru nou-născuţi sau suzete, iar fondurile necesare pentru asigurarea acestor pachete sunt asigurate de la Ministerul Muncii.

“Pachetul trusou pentru nou-născut va cuprinde în mod obligatoriu: o saltea pentru înfăşat, o păturică, un sac de dormit pentru nou-născut, o căciuliţă de bumbac, mănuşi din bumbac pentru nou-născut, 2 perechi de şosete din bumbac pentru nou-născuţi, un costum cu capişon din bumbac, o salopetă tricotată, 2 body-uri cu mânecuţă scurtă din bumbac, 2 body-uri cu mânecuţă lungă din bumbac, 2 perechi de pantalonaşi din bumbac pentru nou-născut, prosop din bumbac pentru nou-născut, forfecuţă pentru unghii nou-născut, perie pentru solzi, termometru pentru baie, termometru, aspirator nazal pentru nou-născut, cremă pentru schimbare scutece, şampon şi gel de corp pentru nou-născut, cremă/ulei de corp pentru nou-născut, 2 aleze din bumbac, un pachet de scutece (24 buc.), 2 biberoane pentru nou născut (120 ml şil 180 ml), 2 suzete pentru nou-născut, 2 cutii de lapte praf pentru nou născut, produse în limita valorii de 1,5 ISR”, potrivit sursei citate.

De asemenea Ministerul Muncii, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei monitorizează şi evaluează aplicarea prevederilor prezentei legi.

“Autoritatea administraţiei publice locale are obligaţia să comunice trimestrial, până la data de 20 a lunii următoare expirării trimestrului, către Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul judeţelor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, datele privind numărul copiilor beneficiari, precum şi sumele plătite cu acest titlu, date pe care le transmit direct către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei. Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală, după caz, stabilite prin Hotărâre de Guvern”, prevede iniţiativa legislativă, informează Mediafax.

Deputatul PNL argumentează că un astfel de proiect este necesar, în contextul scăderii natalităţii în România şi a faptului că din cauza nivelului de trai scăzut multe femei care nasc îşi abandonează bebeluşii în spitale, neavând mijloacele necesare pentru a-i creşte.

“Fenomenul scăderii natalităţii nu este izolat în România, majoritatea ţărilor dezvoltate suferind de această problemă. Scăderea natalităţii în România este legată de mai mulţi factori şi trebuie privită într-un context mai largă, atât geopolitic, cât şi social. Conform datelor Băncii Mondiale, România era pe locul 3 în lume cu cele mai puţine naşteri, 10 copii la 1.000 de locuitori în anul 2012, ceea ce va determina o scădere a populaţiei de până la 16 milioane în 2050. Acest fenomen presupune şi o presiune foarte mare pe sistemul de pensii care va trebui să suporte un număr tot mai mare de beneficiari de la din ce în ce mai puţine persoane active în câmpul muncii care constibuie la sistemul public de pensii publice”, precizează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, deputatul PNL o serie de statistici îngrijorătoare care arată că multe fete devin mame până în vârsta de 15 ani sau între vârstele 15 şi 19 ani.

“Mai mult, pe lângă faptul că ne confruntăm cu o scădere a natalităţii, multe femei, din cauza sărăciei, dar şi a nivelului de trai existent în prezent, aduc pe lume copii pe care apoi îi abandonează în spitale sau imediat după externare. Îngrijorător este faptul că România se află pe locul I la nivel european atunci când vorbim de mamele de până în 15 ani: anual, 700 de fete devin mame înainte de 15 ani, iar 34 din 1.000 de naşteri sunt copii care au mame între 15 şi 19 ani”, conchide sursa menţionată.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, primă cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă