15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăUn nou episod din războiul dintre Opoziție și PSD

Un nou episod din războiul dintre Opoziție și PSD

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins, ieri, cererile de revocare din funcţia de vicepreşedinte al acestui for a lui Florin Iordache și Eugen Nicolicea, depuse de PNL. De asemenea, a fost respinsă și revocarea lui Marilen Pirtea (PNL) din aceeași funcție, depusă de cei de la PSD.

”Toate trei cererile sunt respinse, deoarece articolul 28 din regulament spune că înlocuirea unui membru al Biroului permanent se face la propunerea liderului de grup, al grupului care l-a propus. Cererea de revocare a lui Florin Iordache a fost făcută de Raluca Turcan, nu de liderul de grup din care face parte Iordache. Cererea de revocare a lui Eugen Nicolicea a fost făcută de Raluca Turcan, nu-i liderul de grup. Cererea de revocare a lui Marilen Pirtea a fost făcută de Daniel Suciu, nu e liderul de grup. Şi Biroul permanent doar constată că alin. 1 al articolului 28 nu este îndeplinit. Deci, noi nu am intrat pe fond, am constatat că aceste cereri nu sunt conform regulamentului”, a precizat secretarul Camerei, Georgian Pop (PSD).

Într-o ședință anterioară de Birou Permanent, PNL a depus o cerere de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei, care a fost respinsă.  
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a explicat că liberalii nu au mai depus, ieri,  la Biroul permanent cererea de revocare a lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, deoarece hotărârea a fost votată pe articole în plenul de săptămâna trecută, iar acum PNL aşteaptă să intre la votul final.

 

Strategia Opoziției

Ieri, Raluca Turcan a anunțat că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, PNL va  boicota ședințele de vot final. ”Împreună cu celelalte partide din Opoziție, am decis să nu mai participăm la ședințele de vot final dacă sunt conduse de Liviu Dragnea și Florin Iordache și dacă pe ordinea de zi vot final nu există cele două propuneri (n.r. de revocare a lui Liviu Dragnea și a lui Florin Iordace). Practic, vor trebui să își asume cvorum de vot pe legi importante sau să își saboteze propriile proiecte de lege”, a declarat Raluca Turcan.

Ședința de miercurea trecută a plenului Camerei Deputaților a fost una marcată de scandal.  PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare a social-democraților Liviu Dragnea, din funcția de președinte, și Florin Iordache, din cea de vicepreședinte.  Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL afirmând că acestea sunt neregulamentare. La un moment dat, la tribună a venit vicepreședintele Camerei Deputaților din partea PNL, Marilen Pirtea, care a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările opoziției, deși avea microfonul tăiat. Cei din opoziție aflați în sală au votat cu mâna ridicată, iar ulterior liderii PNL, USR, PMP au susținut că s-ar fi aprobat hotărârile de revocare în cazurile Liviu Dragnea și Florin Iordache. În schimb, Florin Iordache a decis suspendarea ședinței invocând lipsa unui acord între liderii de grup și lipsa cvorumului. Au urma huiduieli în sală iar deputații s-au strâns în dreptul microfonului de la tribună.

Drept urmare, există două variante: cea a PSD, potrivit căreia propunerea era neregulamentară şi nu a fost supusă la vot, şi cea a Opoziţiei, care spune că propunerea de revocare a lui Liviu Dragnea a fost potrivit regulamentului intern şi a trecut cu votul Opoziţiei. Cu alte cuvinte, în interpretarea PNL, cele două hotărâri au fost aprobate pe articole, fiind însă necesar și un vot final, potrivit procedurii.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă