7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăUSR lansează în alegeri candidații Copy – Paste!

USR lansează în alegeri candidații Copy – Paste!

În dorința de a stoarce și ultimele beneficii din performanța înregistrată la europarlamentarele din 2019, USR – PLUS a încropit în grabă echipe nereprezentative și neomogene în județele și localitățile în care câștigase voturi doar pe coama valului național de antipatie publică față de Liviu Dragnea și PSD, sperând ca măcar o parte din sufragiile adjudecate în urmă cu un an să poată fi convertite în funcții de consilieri locali sau județeni.

Martie și investitorii primăverii de la USR

Unul dintre județele în care scorul înregistrat de alianța USR – PLUS la europarlamentare și prezidențiale nu are nicio legătură cu activitatea organizațiilor locale, ci doar cu campaniile din social media și TV, este Ialomița. Areal ”roșu”, până anul trecut bazin electoral masiv pentru FSN, FDSN, PDSR și PSD,  Ialomița a oferit Alianței 2020 USR PLUS un procent de 14,67% din voturile exprimate la europarlamentare și 11,11 % din cele introduse în urne la prezidențiale, grație aportului mediului urban.

În Ialomița, USR – PLUS suferă atât la capitolul structuri teritoriale cât și în materia candidaților anunțați până în prezent, activitatea de precampanie desfășurându-se pe repede înainte. Așa se face că, în anumite localități, apar de nicunde nominalizări la Primărie care, nu numai că nu au nicio treabă cu realitățile teritoriale, dar reușesc în timp record să se facă remarcați în plan local mai degrabă prin gafele comise pe rețelele de socializare.

Oraș cu un electorat captiv, ce nu reușește de 16 ani să se scuture de vraja unei administrații de tip rural patronate de liberalul Sava Constantin, Urziceniul și-a primit la începutul lunii martie porția sa de ”migranți” intranaționali cu carnete de partid USR, a căror primă acțiune electorală, inovatoare, nu-i așa?, a fost acostarea pensionarelor, bugetarelor și lucrătoarelor comerciale, pe bulevardele municipale și prin alimentare, și prezentarea viitorului candidat la Primărie, din spatele câtorva fire de lalele în care și-au investit primii bani de campanie.

Cateliu și harta încercărilor electorale: Tortoman – Constanța – Urziceni

Despre Gabriel Cateliu, cel aruncat de USR în lupta electorală la Urziceni la doar câteva zile după colantarea unui spațiu comercial ”la bulevard” cu însemnele partidului, se poate spune că în plan local este un ilustru necunoscut, care până anii trecuți nu a luat act de realitățile târgului decât din goana mașinii, în nenumăratele sale drumuri între Constanța și București.

Fondator al Asociației Community Aid Romania, cu care, potrivit propriilor declarații, ar fi implementat proiecte educaționale, sociale și sportive în mai multe comunități din Constanța și București, director în prezent al unei firme de lactate înregistrate cu sediul în Afumați și punct de lucru în Urziceni, la doar 27 de ani, Cateliu a candidat pentru Primăria comunei Tortoman, județul Constanța, la alegerile locale din iunie 2016. Câteva luni mai târziu, Cateliu se prezenta opiniei publice din postura oficială de președinte al filialei USR Medgidia, candidând la parlamentare de pe locul secund al listelor USR Constanța.

Convins de potențialul său politic, după primele încercări electorale și după patru ani de acumulări Gabriel Cateliu poposește în 2020 la Urziceni, acolo unde se declară ”încrezător că poate câștiga Primăria” în fruntea unei echipe pe care, culmea, nimeni nu o cunoaște în plan local, deși candidatul ne asigură că e formată din membrii ”filialelor USR si PLUS care au atras numeroși oameni de calitate recunoscuți în comunitate pentru profesionalismul lor”…

Candidatul Copy – Paste nu fură, doar împrumută fără ghilimele…

Marți, 10 martie 2020, e data la care candidatul Cateliu și-a dat, cu grație, prima lovitură de imagine, fix cu stângul în dreptul. După ce presa națională anunțase faptul că instituțiile de educație din întreaga țară urmau să fie închise aproape două săptămâni, Gabriel Cateliu a executat pe un grup de facebook din Urziceni o postare putem spune halucinantă.

”Școlile din toată țara vor fi închise cel puțin până pe 22 martie. Din această cauză, începând de miercuri, de la ora 14, îi aștept pe elevii de clasa a VIII-a, care se pregătesc pentru Evaluarea națională, la cursurile online pe care le voi susține pe această pagină de Facebook. Primul curs va avea loc miercuri, 11 martie.

Vă rog să dați mai departe mesajul pentru cei interesați. Chiar dacă școlile sunt închise, examenele se vor susține. Îi încurajez pe toți elevii să continue să se pregătească.

Vom aprofunda subiecte de teorie literară și gramaticală – text literar liric, epic, dramatic, text nonliterar, specii literare pentru examen, elemente de vocabular, fonetică, ortografie, punctuație, propoziții subordonate, părți de vorbire și categoriile lor gramaticale etc. De asemenea, voi oferi recomandări, sugestii de rezolvare a testelor de evaluare. Elevii pot trimite documente cu rezolvări de teste, exerciții, compuneri la adresa de email cristina.tunegaru@gmail.com. Voi oferi feedback și recomandări constructive”, a postat onor candidatul USR, băgîndu-și în ceață parte dintre urmăritori.

Cu alte cuvinte, orice cititor al mesajului candidatului USR lua act de policalificarea omului: conform invitatiei, Cateliu, educat în domeniul turismului, comunicării și marketingului electoral, urma să țină prelegeri în domeniul literar, fonetic, ortografic, ortoepic și gramatical în general, ca un adevărat specialist în ale didacticii de specialitate.

Cum, totuși, conținutul mesajului ne suna oarecum cunoscut, iar la final am identificat o adresă de mail care nu concorda cu restul construcției, am lămurit rapid misterul postării de pe facebook a domnului Cateliu: era copiată cuvânt cu cuvânt, și fără niciun fel de ghilimele, de pe pagina cadrului didactic Cristina Tunegaru! Fapt care îl duce pe candidatul USR de la Urziceni în zona gri a furtului intelectual și a înșelăciunii.

Cine este Cristina Tunegaru?

Conform prezentării făcute de RIUF – Romanian International University Fair, în urmă cu doi ani, Cristina Tunegaru este profesor de limba română, publicist, cercetător doctoral al Universității din București și autor de carte școlară. A intrat în atenţia opiniei publice atunci cînd a postat pe pagina personală de Facebook un text în care atrăgea atenţia că elevii nu ar trebui să înveţe texte vechi de 150 de ani, ea personal preferând să predea copiilor lecturi mai actuale. Cristina Tunegaru a luat în 2018 10 la Titularizare şi ocupa un post de profesor de limba română în satul Petrechioaia din judeţul Ilfov, în perioada în care își pregătea și doctoratul care avea ca temă inechităţile din învăţămîntul românesc.

Chiar dacă presa a asociat-o în mai multe rânduri cu USR, speculând diverse presupuse legături profesionale mai degrabă, Cristina Tunegaru nu și-a asumat niciodată în mod ferm apartenența la vreo linie politică, exprimările sale cu conținut și mesaj alternative fiind apreciate în egală măsură de cei care urmăresc reforma reală la nivel educational, indiferent de convingerile politice ale acestora.

Dincolo de impostură, Cateliu se și justifică agramat: ”E o colegă de-a noastră!”

În data de 9 martie, profesoara de română Tunegaru a postat pe contul său de Facebook mesajul pe care, o zi mai târziu, useristul Cateliu avea să și-l însușească ad literam.

Avertizat de cititori asupra plagiatului cu efect de înșelătorie pe care tocmai îl comisese, Cateliu s-a ”scuzat”, pretextând că profesoara de română ”e o colegă de-a noastră”. Astfel, politicianul care, prin mostra de impostura oferită pe rețeaua de socializare, dădea impresia că este un profesor pregătit să lucreze cu copiii, și-a dat și măsura competenței în materie, formulând agramat o explicație a cărei variantă corectă ar fi fost ”colegă de-ale noastre”.

Dincolo de asta, justificare domnului Cateliu, cum că preluarea ar fi fost permisă,  este infirmată atât de autoarea postării originale, cea care a mulțumit ieri celor care au informat-o cu privire la plagiat, cât și candidatul USR, cel care, totu în cursul zilei de ieri, și-a editat postarea astfel încât cititorii să nu mai fie induși în eroare.

Gabriel Cateliu: ”A fost o gafă. Mi-am dorit să împrăștii mesajul prietenei noastre…”

Contactat pe tema întâmplării mai sus detaliate, Gabriel Cateliu a negat orice intenție de a beneficia electoral de pe urma inițiativa Cristinei Tunegaru, punând întreg incidentul pe seama neatenției.

”A fost o gafă. Mi-am dorit să sheruiesc postarea Cristinei Tunegaru, astfel încât cât mai mulți elevi să poată lua parte la lecțiile oferite de prietena noastră pe pagina sa de Facebook. M-am grăbit și am omis ghilimelele.”, este precizarea pe care domnul Cateliu a făcut-o în legătură cu episodul de la Urziceni.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă