Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

USR o critică pe Viorica Dăncilă pentru controversa în privința autismului

USR o critică pe Viorica Dăncilă pentru controversa în privința autismului

Uniunea Salvaţi România va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la declaraţiile premierului Viorica Dăncilă care i-a catalogat drept "autişti" pe europarlamentarii români care ''dezinformează'' la Bruxelles.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES de USR, declaraţiile Vioricăi Dăncilă "sunt revoltătoare", în condiţiile în care autismul este una dintre cele mai severe tulburări de dezvoltare, iar persoanele afectate nu trebuie să fie stigmatizate în societate.

"Din funcţia de premier, este inadmisibil ca Viorica Dăncilă să facă astfel declaraţii care discriminează şi instigă la discriminare asupra unei categorii vulnerabile de cetăţeni. Scuzele doamnei Viorica Dăncilă sunt necesare, dar mai bune sunt soluţiile. E un moment foarte bun ca declaraţiile doamnei premier să ia forma unor corecţii benefice la OUG 79, precum au fost solicitate şi în cadrul unei petiţii publice lansate săptămâna trecută de ONG-urile din domeniu. Totodată, este o bună oportunitate pentru Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Consiliul Psihologilor de a crea un program naţional care să includă pe lista de decontări şi alte terapii dovedite ştiinţific că ajută la tratarea tulburărilor din spectrul autist", a declarat deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate.

USR consideră că declaraţiile premierului "sunt de un cinism crunt", în condiţiile în care se află în fruntea unui stat ce nu are nicio strategie pentru cei 30.000 de români cu spectru autist.

Totodată, reprezentanţii acestui partid consideră că OUG 79 "descurajează buna desfăşurare a organizaţiilor non-profit care trăiesc din donaţiile oamenilor şi direcţionarea a 2% din impozitul pe profit".

"Milioane de români au donat în fiecare an 2% către ONG-uri, dar pe viitor vor fi obligaţi să meargă personal la ANAF pentru a depune Formularul 230, ceea ce va reduce, probabil, semnificativ numărul de oameni care donează. Asociaţia 'Micul Prinţ' din Bistriţa-Năsăud, unul dintre cele mai importante ONG-uri din ţară, care sprijină copiii cu autism, a anunţat că se va închide tocmai din cauza modificărilor fiscale introduse de OUG 79.

Pentru a reduce impactul nefast al OUG 79 asupra organizaţiilor non-profit, parlamentarii USR a depus mai multe amendamente prin care propun creşterea cotei din impozitul pe venit al persoanelor fizice care se poate redirecţiona către ONG-uri de la 2% la 3,5%, extinderea instrumentului de redirecţionare la veniturile obţinute din investiţii, precum şi introducerea posibilităţii de a redirecţiona 5% din impozitul pe venit al microîntreprinderilor către ONG-uri, pe modelul în care se face şi acum pentru impozitul pe profit. USR îi cere Guvernului Dăncilă să vină cu schimbări la Codul fiscal pentru a nu îngropa activitatea organizaţiilor non-guvernamentale. Până atunci aşteptăm, însă, decizia CNCD în cazul premierului", spun reprezentanţii USR, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...