20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăVicepreşedintele PNL: Carmen Dan se leapădă de Dragnea

Vicepreşedintele PNL: Carmen Dan se leapădă de Dragnea

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a înmânat luni, la Kiev, ‘Ordinul Libertăţii’ – una dintre cele mai prestigioase decoraţii ucrainene – fostului lider francez Francois Hollande pentru rolul său în procesul de pace în estul Ucrainei, relatează AFP.

‘Dragă François, este o mare plăcere şi o mare onoare pentru mine’, a declarat Poroşenko, înmânându-i decoraţia fostului preşedinte francez, subliniind ‘rolul său imens în apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale’ a Ucrainei.

Preşedinte al Republicii franceze între 2012 şi 2017, Francois Hollande s-a implicat, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, în medierea procesului de pace între Kiev şi separatiştii proruşi.

Anunţul Kievului intervine după publicarea în Franţa în acest an a memoriilor lui Francois Hollande, în care evocă negocierile de pace din februarie 2015 de la Minsk, la care a participat împreună cu Angela Merkel, preşedintele Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.

În volumul ‘Leçons du pouvoir’ (‘Lecţiile puterii’), Hollande afirmă că în timpul negocierilor Vladimir Putin a ameninţat că va ‘zdrobi’ forţele ucrainene, într-un schimb de replici dur cu Petro Poroşenko. Kremlinul a dezminţit însă aceste informaţii.

‘De mai multe ori tonul creşte între Poroşenko şi Putin, care brusc se enervează şi ameninţă să zdrobească pur şi simplu trupele interlocutorului său. Ceea ce echivalează cu recunoaşterea prezenţei forţelor sale în estul Ucrainei. Îşi revine rapid’, a afirmat Francois Hollande.

‘Memoriile Dumneavoastră despre această perioadă rezumă foarte bine această misiune complicată’, a declarat luni Poroşenko, cel care a citit cu voce tare în limba franceză mai multe fraze din cartea invitatului său.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i sprijină militar pe separatiştii din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte cu vehemenţă.

Conflictul între separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă