15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăVIDEO Reportaj: Depunerea jurământului în vremea pandemiei

VIDEO Reportaj: Depunerea jurământului în vremea pandemiei

Măștile sanitare și felicitările prin ciocnirea pumnilor au fost simbolurile ceremoniei, organizate în curtea interioară a Primăriei. În rest, aranjamente florale modeste și condiții de distanțare.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a constatat întrunirea condițiilor legale și validarea de către instanțe a mandatului primarului și a 45 de consilieri generali. La fel ca de fiecare dată, ședința de depunere a jurământului a fost condusă de decanul de vârstă al consilierilor generali, care de această dată a fost fostul antrenor Anghel Iordănescu.

Organizatorii ceremoniei au anunțat că doritorii pot alege versiunea de jurământ laică a jurământului, ce nu implică sintagma ”așa să îmi ajute Dumnezeu”. Toți au preferat-o pe cea religioasă, iar unii dintre ei, începând cu pesedistul Aurelian Bădulescu, s-au și închinat. 

„Nu ne-am luptat pentru jucării”

Așa și-a început Nicușor Dan discursul, cu motto-ul ales de Liga Studenților în urmă cu 30 de ani. Primarul general a mulțumit liderilor de partide – Ludovic Orban (PNL), Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinții USR PLUS, prezenți la ceremonie, chiar pe fotoliile din față. Dan a mulțumit și foștilor parteneri de la Asociația Salvați Bucureștiul și voluntarilor care au susținut campania și proiectele sale de-a lungul timpului. „Eu sunt convins ca bucurestenii care au ieșit în număr mare la vot pe 27 septembrie nu au ieșit ca niște oameni să își schimbe titulatura pe cartea de vizită. Ei au ieșit pentru valori, ei au ieșit pentru o reașezare a ierarhiilor în societate, pentru onoare, pentru dreptatate, pentru competență, pe scurt, pentru acele lucruri care să îi facă pe copiii noștri să vrea să trăiască în orașul acesta și în țara aceasta”, a declarat primarul, de la prezidiu, purtând însemnele funcției.

Nicușor Dan a mai declarat că va deschide, ca gest simbolic, ușa mare a Primăriei Capitalei pentru bucureșteni. „Nu se poate să nu reușim!”, a aclamat el, referindu-se la implementarea proiectelor pentru București.   

Adevărul trebuie spus

La rândul său, prezent la ceremonie, premierul Ludovic Orban a spus că așteaptă un audit serios făcut la Primăria Capitalei. El a adăugat că noul edil va avea susținerea Guvernului pentru toate proiectele.  

“Aştept un audit serios la Primăria Capitalei, pentru că, pe analizele noastre, situaţia financiară a Bucureştiului este foarte proastă. Şi trebuie spuse aceste lucruri. Vă invit, domnule primar general, să spuneţi adevărul despre ce găsiţi şi, în acelaşi timp, vă garantez că veţi găsi o mână de ajutor în Guvernul pe care-l conduc”, a declarat Orban, la ceremonia de învestire a noului primar general.

Orban a adăugat că joi s-au emis “autorizaţia şi ordinul de începere a lucrărilor pe toţi cei 17 kilometri de tronsonul 2 de pe autostrada de centură a municipiului Bucureşti”. “Ne-am propus ca până la sfârşitul anului să începem lucrările pe toate cele 3 tronsoane de autostradă de centură a Bucureştiului din zona de sud, astfel încât, într-un timp cât mai scurt, să reuşim construcţia autostrăzii. Cred că Bucureştiul este singura Capitală din Uniunea Europeană care nu are autostradă de centură”, a mai declarat Orban.

El s-a referit şi la adoptarea, miercuri seară, în şedinţa de guvern, a unui memorandum privind reabilitarea a “106 kilometri de reţea primară” din sistemul de termoficare al Capitalei, un contract de 278 de milioane de euro. „Contract care, sigur, mai avem o singură chestiune de rezolvat, referitoare la chestiunea ajutorului de stat, dar este un contract care poate fi semnat şi care va demara. Evident că are ca rezultat reducerea pierderilor, estimată cu 6 procente, de la 28,6 % la 22,7%”, a spus Orban.

Premierul a menţionat şi o serie de alte proiecte guvernamentale care vizează Capitala, precum extinderea reţelei de metrou, realizarea pasajelor de-a lungul actualei centuri la intersecţia arterelor care ies din Bucureşti, realizarea inelului feroviar şi a master planului de transport, atât pe inelul feroviar, cât şi pe anumite tronsoane din interiorul Bucureştiului.

El le-a urat spor la treabă primarului general şi consilierilor municipali. “Sunt convins că, din acest moment, toată lumea trage pentru Bucureşti “, a susţinut Orban. 

Nelipsitele glume 

„E frumos aici la locul vostru de muncă”, le-a spus consilierilor generali ai USR PLUS, Dan Barna, la finalul festivității, admirând curtea și clădirea Primăriei recent renovată. ”Vlad, în sfârșit, ți-ai găsit și tu loc de muncă”, i-a spus el râzând lui Vlad Voiculescu, proaspăt consilier general. Ulterior, colegii au venit și i-au înmânat lui Voiculescu mapa de consilier pe care uitase să o ridice, fiind ultimul care a depus jurământul.

Consilierii USR PLUS s-au strâns laolaltă pentru a-și face un selfie de grup cu Vlad Voiculescu. Mult mai discreți, consilierii PSD, care au pierdut majoritatea în CMGB, au plecat destul de repede. PNL și USR PLUS vor deține o majoritate clară în următorii patru ani, cu un total de 29 de fotolii din 45.

Programul lui Nicușor Dan

Primarul ales și-a anunțat deja și programul pentru primele zile de mandat, urmând a se întâlni cu reprezentanții companiilor de termoficare, a se ocupa de litigii și chestiuni financiare urgente, precum prescripțiile sau termene de exercitare căi de atac.

Tot ieri, a avut loc și ceremonia de preluare a mandatului de către primarul sectorului 1, Clotilde Armand, și a consilierilor locali. 

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă