12.6 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

VIDEO. Iohannis, la Matei Balș, după incendiu

„O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici în această dimineaţă. Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici, în saloane, le doresc însănătoşire grabnică, ei au fost transportaţi la alte spitale, unde vor fi trataţi corespunzător”, a spus şeful statului la Institutul „Matei Balş”.

Iohannis a arătat că intervenţia în cazul incendiului a fost foarte complicată.

„Am discutat, de când au fost anunţate forţele de intervenţie, în permanenţă cu cei care au condus intervenţia şi până în momentul de faţă am primit toate datele care sunt certe despre intervenţie. A fost o intervenţie foarte complicată, cu foarte multe forţe implicate. S-a reacţionat extrem de rapid. În foarte puţine minute, forţele de intervenţie au intervenit, au stins focul, au mutat pacienţii la alte spitale, însă, din păcate pentru câţiva, a fost prea târziu. Totuşi, ţin să felicit forţele de intervenţie pentru promptitudinea intervenţiei la acest incendiu groaznic. Este foarte clar că trebuie rapid trase nişte concluzii şi venit cu soluţii”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că este nevoie de o reformă a sistemului sanitar şi a precizat că aşteaptă, cât de curând, primele idei în acest sens de la ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Situaţia se repetă cumva. Am avut, nu demult, o tragedie la Piatra Neamţ, avem acum, aici, la ‘Balş’, această tragedie. Au fost incendii mai mici la alte spitale şi cu siguranţă motivele sunt diverse, ele sunt anchetate şi anchetele vor scoate fără îndoială la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat şi vinovaţii vor fi sancţionaţi. Însă, după părerea mea, problema este mult mai amplă. Aici avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România şi am solicitat noului ministru al Sănătăţii – şi la discuţia pe care am avut-o acum câteva săptămâni, şi astăzi din nou – să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România şi aştept cât de curând primele idei, pentru a putea demara această reformă”, a declarat şeful statului.

Medicii, asistentele şi întregul personal din sistemul medical, a adăugat preşedintele, sunt eroi.

„Ei au depus eforturi supraomeneşti, au lucrat până la epuizare, lucrează de un an de zile în condiţii de stres extrem, în condiţii foarte complicate, personal prea puţin. Şi îmi exprim, şi cu această ocazie, care este o ocazie tristă, admiraţia pentru toţi medicii şi tot personalul medical, şi din spitalele COVID, şi din centrele de vaccinare, şi din toate unităţile medicale din România. Tot ce merită ei sunt laude şi încurajări, dar, pentru cei care administrează sistemul, repet: este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate publică, fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete!”, a conchis preşedintele Iohannis. 

Ultima oră
Pe aceeași temă