5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăVladimir Putin îl susține pe Igor Dodon. Mesajul lui Dodon pentru funcționarii...

Vladimir Putin îl susține pe Igor Dodon. Mesajul lui Dodon pentru funcționarii publici

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că Moscova îl va sprijini pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în actuala situaţie complicată din această ţară, informează agenția rusă de stat TASS. Agenția citează un interviu acordat de președintele Federației Ruse companiei de radio și televiziune ”Mir”.

Referindu-se la actuala stare de lucruri din Republica Moldova, Putin a comentat că ”Moldova nu constituie o situaţie unică, ci cea mai reprezentativă, pentru că puterea în Moldova, la fel ca parţial în Ucraina, era, în sensul deplin şi total al acestui cuvânt, uzurpată de structuri oligarhice, care şi-au subordonat toate structurile de stat, toate absolut: şi domeniul justiţiei, şi parlamentul, totul”. ”Adică, au câştigat pe seama poporului moldovean bani şi i-au lansat în circulaţie pentru a-şi întări propria bunăstare şi pârghiile de influenţă asupra statului”, este de părere preşedintele Federaţiei Ruse. Acesta l-a lăudat pe preşedintele Igor Dodon, care a reuşit să se alieze pentru a „construi un stat modern şi civilizat”. „Ce a făcut preşedintele Dodon, împreună cu oponenţii lui, să spunem, convenţional, din partidele prooccidentale, este un pas spre construirea unui stat modern, civilizat şi modern. Cu siguranţă îl vom susţine atât pe preşedintele Dodon, cât şi pe actualii săi parteneri de coaliţie, astfel încât ei să scape, în general, inteligent, de acei oameni care au uzurpat puterea în Moldova. În pofida unor contradicţii, ei au găsit puterea de a construi o activitate comună în interesul statului moldovenesc şi al poporului moldovenesc. Noi, cu siguranţă, îi vom sprijini”, a punctat Putin.

 

Apelul lui Dodon

La Chișinău, criza este departe de a se fi rezolvat. Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a făcut apel la funcţionarii publici, la colaboratorii structurilor de forţă, la militari, să lanseze procesul de transmitere paşnică a puterii şi în fiecare minister, departament, agenţie, să fie luate decizii de recunoaştere a noului Guvern iar acestea să fie anunţate public, garantându-le că nimeni nu îi va pedepsi. El le-a sugerat angajaţilor din instituţiile de stat ca mai bine să demisioneze decât să fie ”complicii uzurpatorilor”. Dodon a argumentat că minoritatea nu trebuie să conducă majoritatea şi că atât în interiorul Republicii Moldova, cât şi în exterior,  este exprimată o susţinere clară noului Parlament şi Guvern legitim care reprezintă interesele majorităţii covîrşitoare a concetăţenilor. Igor Dodon a explicat că noua guvernare legitimă este susţinută de principalii  parteneri externi: Rusia, Canada, statele europene, Comisia Europeană, Consiliul Europei, iar în asemenea condiţii, unica decizie corectă va fi transmiterea paşnică a puterii către noul Parlament şi Guvern legitim.

Igor Dodon și premierul Maia Sandu îi cheamă pe moldoveni la un marş paşnic duminică, reper fiind clădirea Parlamentului. ”În urma consultărilor cu conducătorii celor două forţe parlamentare care au format majoritatea – PSRM şi ACUM, am decis să chemăm poporul Republicii Moldova la un marş paşnic pentru susţinerea puterii legitime a ţării – a Preşedintelui, majorităţii parlamentare şi a Guvernului Maiei Sandu. Evenimentul va avea loc pe data de 16 iunie, ora 11:00, în faţa Parlamentului”, anunţă Dodon pe Facebook.

Chemări la marș

Maia Sandu a lansat același îndemn. „Veniți din toate colțurile țării. Datorită Dumneavoastră dictatorul a căzut. Datorită rezistenței, curajului dvs. Astăzi putem spune că Plahotniuc a fost învins. Fiți vigilenți. Plahotniuc va face totul ca să vă împiedice să veniți la marș. Veniți din timp, veniți la rude, rămâneți peste noapte, dacă este posibil”, a transmis noul premier ales Maia Sandu.

Parlamentul de la Chişinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbăta trecută după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti – câştigătorii alegerilor – şi blocul prooccidental ACUM, alianţa care a ieşit pe locul al treilea. De asemenea, a fost învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Duminică, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie de guvernul Filip.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă