30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăVot final în Parlament. Iohannis și Dăncilă nu se mai pot atinge...

Vot final în Parlament. Iohannis și Dăncilă nu se mai pot atinge de Grindeanu

Legea se va duce acum la promulgare la președintele Iohannis, care nu o poate respinge a doua oară. Principalul motiv pentru care acesta a respins-o anterior a fost monopolizarea de către Parlament a tuturor atribuțiilor legate de propunerea, numirea și demiterea conducerii ANCOM, fapt care ar încălca Directivele UE.

Senatorii au adoptat cu 79 voturi ‘pentru’ și 29 ‘împotrivă’ același proiect de lege care trecuse deja de Camera Deputaților, fără alte amendamente. Plenul Camerei Deputaților a adoptat cu amendamente, în data de 9 mai, cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care modifica procedura numirii și demiterii conducerii arbitrului telecom (ANCOM).

Deputații au adoptat-o parțial, cu 165 de voturi ‘pentru’, 89 ‘împotrivă’ și șase abțineri, ignorând principala observație făcută de Klaus Iohannis: excluderea întregii puteri executive (atât Guvernul, cât şi Președintele României) din această procedură. Deputații USR și ai PNL acuză că procedura în care s-a adoptat această cerere a fost una abuzivă.

Legea trimisă la reexaminare în Parlament și care va ajunge acum nemodificată pe masa lui Iohannis menționează că: preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai ANCOM sunt numiţi de către Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Anterior acestei reglementări şi înainte de modificarea pe care aceasta a suferit-o prin OUG nr. 33/2017 (în Guvernul SorinGrindeanu), conducerea ANCOM era numită de către președintele României, la propunerea Guvernului.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...
Ultima oră
Pe aceeași temă