23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăAugustin Zegrean: "Niciodată nu știi cum lucrează și cu cine lucrează serviciile...

Augustin Zegrean: “Niciodată nu știi cum lucrează și cu cine lucrează serviciile secrete”

UPDATE: Augustin Zegrean se abține să afirmă dacă există ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete printre procurori sau judecători. “Nu ştiu, nu pot să-mi dau cu părerea, în general când este vorba despre serviciile secrete nu-mi place să vorbesc despre ei pentru că nu ştii niciodată cum lucrează şi ce lucrează şi cine este serviciu secret şi cine nu este serviciu secret… Eu vă pot spune despre mine că nu am fost n-am avut probleme cu ei în activitatea mea. Când am avut probleme cu ei, am spus-o în conferinţă de presă şi lucurile s-au lămurit”, a declarat acesta.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, consideră că într-un stat de drept nu dai decizii de partid prin care să schimbi un procuror din funcţie. Zegrean spune că dacă se constată că DNA e dăunătoare statului, există alte variante de soluționare a scandalului.

“Este trist, ar trebui să înceteze lucrurile acestea… Nu se poate, vorbim de stat de drept, într-un stat de drept nu dai decizii de partid prin care să schimbi un procuror din funcţie. Este o instituţie a statului, este o instituţie care funcţionează, dacă nu le mai convine, dacă se constată că această instituţie este dăunătoare pentru stat, există altă metodă de a rezolva această problemă: se poate desfiinţa, se poate modifica legea de organizare şi funcţionare, dar nu să faci presiuni, cu 20, 30 50 – 1000 de ziarişi să-i trimit acolo să pună întrebări dictate din studiouri”.

“Nu aşa se rezolvă lucrurile! DNA-ul apărut în 2004 în România. Dacă se constată că nu mai este necesar nu au decât să-l desfiinţeze, dacă nu mai este necesar! Eu nu am spus că nu este necesar! Eu spun că şi-a făcut treaba, pentru că avem atâtea exemple de oameni care au fost trimişi în judecată şi condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie. Dacă nu ar fi fost vinovaţi, nu cred că judecătorii i-ar fi trimis la închisoare. Eu chiar chiar nu cred că în ţara aceasta un judecător poate să trimită pe cineva la închisoare, la comandă. Nu cred lucrul acesta pentru că se teme şi el că îi vine rândul… Cine scoate sabia, de sabie piere”!

Răspunsul la întrebarea aceasta este foarte simplu: să îşi vadă fiecare de treaba lui! Dacă fiecare şi-ar vedea de treaba lui, atunci lucrurile ar funcţiona mult mai bine şi am ajunge acolo unde vrem să ajungem. Dar, când vezi că un partid, o coaliţie, o congregaţie luptă cu toţii împotriva unei singure femei, şi femeia aceasta trebuie să ţină piept la toată lumea, vă spun sincer când am văzut-o la conferinţa de presă, mi-a fost milă de ea. Adică, nu trebuie să vii să dai socoteală de tot ce-ai făcut în faţa poporului. Erau nişte lucruri care ţin de secretul meseriei, de dosarele de urmărire penală. S-a mers prea departe… Cum poţi să spui, ca o persoană importantă cu funcţii înalte într-un partid, că trebuie să o dăm afară pe asta? Cum poţi să spui aşa ceva?! Trăim în Europa totuşi, suntem în Uniunea Europeană. Ne pretindem ţară civilizată, ne pretindem stat de drept. Ce stat de drept este acela în care se pune în discuţie, la o şedinţă de partid excluderea unui procuror?

„Nu este un lucru bun pentru că rolul ambasadelor sau al ambasadorilor nu este acesta, dar se pare că i-am învăţat aşa pe ambasadori. Dacă i-am lăsat să se amestece în problema asta şi am văzut că nimeni nu a reacţionat, o ţin aşa. Năravul din fire nu are lecuire, sigur, e mai greu să se schimbe modalităţile de lucru cu ambasadele, dar din câte am văzut eu pe acolo pe la Bucureşti, nu ambasadorii sunt cei care îi cheamă pe diverşi funcţionari sau înalţi demnitari la ei la ambasade să-i tragă la răspundere, ci mai degrabă funcţionarii sau înalţii demnitari, sau poate chiar miniştrii cer să meargă la ambasade să spună ce au de spus şi am văzut la Wikileaks, nu demult, a fost o hemoragie din astea de informaţii, transmise de diverse ambasade din Bucureşti care spuneau clar cine se duce şi ce le spune… Sigur, depinde şi de la cine vin, dacă este un sfat nu este rău. Eu am stat de vorbă cu foarte mulţi ambasadori, dar veneau ei la mine, nu mergeam eu la ei. Eu nu am fost la niciunul… veneau în vizită de curtoazie, în vizită de prezentare, în vizită la plecare, de rămas bun… Trebuie să te uiţi şi cine îţi spune… Nu suntem noi atât de deştepţi încât să nu mai putem primi sfaturi de la nimeni.”, a declarat Zegrean într-un interviu pentru Mediafax.

„Nu ştiu dacă este prea multe implicare, eu cred că prea mult se exprimă unii ambasadori, ei au alte metode de a culege informaţiile. Sunt informaţi, să ştiţi că sunt foarte bine informaţi, dar unii se exprimă, alţii nu. Unii se exprimă mai zgomotos şi se cred stăpâni aici, alţii mai puţin. Asta este…”, a adăugat judecătorul Augustin Zegrean.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă