Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Președintele Igor Dodon

Președintele Igor Dodon

Ziua Independenței Republicii Moldova. Dodon se crede urmașul lui Ștefan cel Mare

Republica Moldova a aniversat, ieri, împlinirea a 28 de ani de la proclamarea independenței sale, declarată la data de 27 august 1991.

Mihai Diac 0 comentarii

Preşedintele pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon este un adept al teoriei “moldovenismului”, conform căreia Republica Moldova este continuatoarea statului medieval al Moldovei, informează Agerpres. Această teorie nu este nouă ci datează din timpul URSS, când era propagată pentru a rupe legătura dintre Basarabia și România.

În acest context, Igor Dodon a transmis, ieri, cetățenilor Republicii Moldova un mesaj dedicat împlinirii a 28 de ani de la Declarația de independenţă din anul 1991, în care a susținut că “în acest an noi sărbătorim şi un jubileu important - a 660-a aniversare a statalităţii moldoveneşti” – o referire, probabil, la înființarea statului medieval al Moldovei, atribuită voievodului Bogdan.

“Moldova nu e de azi sau de ieri - e de veacuri. Suntem un stat cu istorie veche, bogată, medievală. Avem cu ce ne mândri, avem de unde învăţa”, a scris Igor Dodon.

Acum câțiva ani, la Moscova, Dodon a primit cadou chiar de la Vladimir Putin o hartă a „Moldovei Mari”, din vremea lui Ștefan cel Mare, pe care a prezentat-o drept dovadă a continuității statului moldovean.

Istoricii contrazic însă teoria promovată de Putin și de Dodon, cu următorul argument: Republica Moldova nu este continuatoarea voievodatului Moldovei, întrucât ea nu făcea parte din Principatul Moldovei la momentul unirii acestuia cu Țara Românească, în anul 1859.

Comentarii

loading...