15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătate20 de cazuri de rujeolă confirmate în Suceava în luna aprilie

20 de cazuri de rujeolă confirmate în Suceava în luna aprilie

Pacienţii diagnosticaţi cu rujeolă au vârste cuprinse între 0 şi 14 ani şi provin din zonele Rădăuţi, Cîmpulung Moldovenesc, Vama şi Pojorâta.

Potrivit lui Grădinariu, în acest an s-au înregistrat două focare familiale, ambele în municipiul Rădăuţi, unde copiii diagnosticaţi erau nevaccinaţi antirujeolic din cauza refuzului părinţilor, iar autorităţile sanitare au dispus măsuri ce au vizat urmărirea contacţilor şi educaţie sanitară.

Directorul DSP Suceava a precizat că în depozitul instituţiei sunt în stoc 10.895 de doze de vaccin ROR.

Anul trecut, în judeţul Suceava, s-au înregistrat 213 cazuri de rujeolă, cele mai multe la copii cu vârsta de sub un an, dar şi două decese la un copil în vârstă de doi ani şi la un altul de şapte luni, din Mitocu Dragomirnei, respectiv Stroieşti.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), judeţul Suceava se află în prezent pe locul trei în ceea ce priveşte numărul cazurilor de rujeolă, după Neamţ şi Sălaj.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă, uneori mortală, ce debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi şi erupţie măruntă pe pielea feţei, a capului, extinzându-se apoi pe restul corpului.

Potrivit specialiştilor, complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave, unul din patru copii ajungând la spital, iar unul sau două cazuri dintr-o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.

O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact, riscul fiind major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinaţi.

Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu această boală extrem de contagioasă şi se recomandă copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an şi, ulterior, la vârsta de 5 ani.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă