12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSănătate4 avantaje pe care ți le oferă acum medicina modernă

4 avantaje pe care ți le oferă acum medicina modernă

În ultima perioadă ne-am bucurat de tot mai multe progrese care ne-au simplificat în nenumărate moduri viața. De la telefoanele inteligente nu a fost decât un pas pentru ca și alte industrii să cunoască transformări uriașe în ceea ce privește tehnologia. Dar nicio altă evoluție nu se poate compara cu cea pe care domeniul medical internațional a cunoscut-o în ultimii ani. Mulțumită dezvoltării accelerate a metodei de practică din multe ramuri ale medicinei, astăzi putem spune, fără teama de a greși, că speranța de viață a crescut, iar oamenii de știință sunt din ce în ce mai aproape de a găsi un leac pentru fiecare afecțiune.

 

Iată care sunt cele mai importante avantaje pe care ți le oferă acum medicina modernă.

 

Dosare medicale electronice
 

În trecut, spitalele și clinicile funcționau separat unele de celelalte, având pentru fiecare pacient în parte câte o fișă medicală. Această disipare a informațiilor de care puteau depinde viețile atâtor oameni îngreuna mult procesele de vindecare ale acestora, aglomerau laboratoarele, din pricina faptului că analizele se puteau repeta la nesfârșit, iar procedurile medicale nu erau conectate între ele, medicii neavând o evidență clară a trecutului pacienților.

Astăzi, toate datele care apar și în fișele medicilor de familie, dar și în cele ale clinicilor private, sunt centralizate sub umbrela unui sistem electronic la care noi, dar și cadrele medicale, pot avea acces ori de câte ori situația o impune. Transferul mai rapid de informații ce țin de evoluția stării de sănătate a unui pacient permite o acționare eficientă asupra bolii cu care acesta se confruntă, fără teama că un anumit tratament ar putea interacționa negativ cu organismul acestuia, sistemul informatic cuprinzând și eventuale alergii sau intoleranțe pe care acesta le-ar putea avea.

 

Telemedicină
 

Telemedicina se bazează pe metodele avansate pe care le avem la dispoziție în ceea ce privește asistența medicală bazată pe tehnologia de telecomunicații. Practic, orice persoană, din oricare colț al țării, care are acces la internet și la un dispozitiv smart poate beneficia de o consultație online cu un medic specializat în tratarea afecțiunii cu care acesta se confruntă. În plus față de comoditatea de a primi sfaturile unui specialist în câteva secunde, trebuie să mai luăm în calcul și economia pe care pacientul o poate face, nemaifiind nevoie să se deplaseze până la cabinetul acestuia.

 

Instrumente de monitorizare la distanță

Pacienții care aveau nevoie de o monitorizare constantă, fără a fi necesară o internare, au avut enorm de câștigat odată cu inventarea și utilizarea instrumentelor de monitorizare a sănătății la domiciliu. De exemplu, persoanele care utilizează pacemakerele nu mai sunt nevoite să stea cu teamă că inima lor nu ar funcționa cum trebuie, pentru că informațiile înregistrate de acest tip de aparatură se transmit în timp real medicului sau unității sanitare care urmărește cazul. Asemenea pacemakerelor, acum diabeticii au la dispoziție aparate care alertează cadrele medicale în cazul unei scăderi bruște a glicemiei. Monitorizarea la distanță a pacienților a redus enorm din cazurile de deces, la nivelul anului 2012 peste trei milioane de persoane din întreaga lume beneficiind de un astfel de aparat.

 

Tehnologie portabilă
 

Piața dispozitivelor medicale portabile se extide și mai rapid, astăzi cadrele medicale de pe Ambulanță fiind echipate cu o aparatură mult mai performantă decât acum două decenii. În loc de transportul fiecărui pacient la spital, analizele de bază pot fi făcute chiar în ambulanță, iar rezultatele acestora pot fi transmise în timp real către medicul de gardă al celui mai apropiat centru medical, care poate lua decizii salvatoare de vieți.

 

Concluzia este aceea că tehnologia poate ajuta enorm la îmbunătățirea sănătății într-un ritm rapid, iar noi ar trebui să fim cum nu se poate mai recunoscători pentru convergența acestui domeniu cu cel al medicinei, din ce în ce mai performant pe zi ce trece.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă