9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSănătateAdolescenții cu TSA primesc un ajutor semnificativ pentru a se descurca singuri

Adolescenții cu TSA primesc un ajutor semnificativ pentru a se descurca singuri

Fără existența unui program dedicat, un adolescent cu autism, în vârstă de 12-14 ani, nu poate merge singur la toaletă, nu poate face duș, nu poate sta singur acasă, nu poate să-și facă un sandviș, nu poate să se dezbrace/îmbrace singur, nu poate încuia ușa, nu-și dă seama de pericol, nu poate traversa strada și, în definitiv, nu-și poate trăi viața de unul singur. Aceasta este realitatea majorității tinerilor cu tulburare de spectru autist (TSA).

Help Autism a lansat programul pilot Help Home – un program de viață independentă dedicat adolescenților cu autism, primul de acest fel din România.

Practic, într-un spațiu organizat ca o locuință, tinerii vor învăța zi de zi, pe parcursul mai multor luni, cum să se descurce singuri acasă și în jurul casei, la cumpărături sau pentru o scurtă plimbare în parc.

Programul de terapie îi va învăța pe adolescenții cu autism cum să facă toate aceste lucruri, prin repetiție îndelungată, până devin deprinderi. În același timp, adolescenții vor putea interacționa unii cu alții, sub îndrumarea terapeuților, dezvoltându-și aptitudinile de socializare.

Help Austism a lansat o campanie de strângere de fonduri 

Pentru a face posibilă existența programului pe termen lung și pentru a extinde soluția și în alte locații, Help Autism lansează campania de strângere de fonduri #PotSingur, care subliniază scopul final al programului – acela de a-i ajuta pe adolescenții cu autism să poată spune #PotSingur la toate acele lucruri mărunte, dar esențiale, pe care ei nu le pot face încă. Donațiile sunt posibile pe www.helpautism.ro/ce-facem/helphome sau trimițând HELP prin SMS la 8844, pentru a dona 2 Euro lunar. Companiile se pot implica direcționând 20% din impozit alăturându-se partenerilor care au făcut posibilă deschiderea ușii primului Help Home.Filtrul de instagram PotSingur poate fi folosit de cei care își doresc să-și aducă aminte de perioada adolescenței, încurajând donațiile pentru cei care încă nu-și pot trăi adolescența singuri.

1 din 54 de copii este afectat de autism, potrivit raportului CDC pe anul 2020. În România, se estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deși doar jumătate sunt în evidența statului, dintre care 13.905 sunt copii, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă