Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Al doilea val de Covid-19 pare a fi mai puțin letal

Al doilea val de Covid-19 pare a fi mai puțin letal

Schimbările demografice și tratamentele medicale mai bune ajută la explicarea șanselor crescute de supraviețuire

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Clinicienii au indicii mai bune despre când să le ofere pacienților tratamente pentru subțierea sângelui, când să le pună pe ventilatoare și când să-i așeze pe stomac pentru a crește aportul de oxigen
 
 
Infecțiile cu coronavirus au crescut din nou în toată Europa de la sfârșitul verii, iar șansele de a supraviețui bolii respiratorii par să se fi îmbunătățit încă din prima fază a focarului.
 
Numărul pacienților cu Covid-19 suficient de bolnavi pentru a merge la spital a crescut mai puțin abrupt - și mortalitatea mai încet, potrivit unei analize FT. Serviciile de sănătate nu sunt copleșite așa cum ar fi fost dacă boala severă ar fi urmat infecția așa cum a făcut-o între martie și aprilie.
 
„În vestul Europei, aproape toate țările, inclusiv Marea Britanie, încă înregistrează o rată de deces pe cap de locuitor mult mai mică în acest al doilea val decât în ​​primul din primăvară”, a declarat Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la Universitatea din Edinburgh .
 
Scăderea „ratei mortalității cazurilor” – decesele- ca proporție a cazurilor confirmate - poate fi explicată parțial prin testarea crescută, care relevă mai multe infecții, și prin faptul că un procent mai mare de persoane cu Covid-19 în prezent sunt tinere și sunt mai puțin susceptibile de a se îmbolnăvi grav decât pacienții din primăvară.
 
Dar chiar și pacienții admiși la îngrijiri critice au mai multe șanse să supraviețuiască acum decât omologii lor mai devreme în pandemie.
Datele ICNARC, Centrul Național de Audit și Cercetare pentru Terapie Intensivă din Marea Britanie, arată că proporția celor care au murit în termen de 28 de zile de la admitere a scăzut de la 39% în lunile până la 31 august, la 27% după 1 septembrie.
 
Ratele mortalității în unitățile de terapie intensivă din Marea Britanie sunt acum mai mici toamna decât primăvara și vara.


Creșterea supraviețuirii pe 28 de zile a fost cea mai notabilă la pacienții cu vârsta sub 70 de ani. A crescut de la 61 la 79 la sută în rândul celor cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani și de la 82 la 91 la sută în rândul sub 50 de ani.
 
Îmbunătățirile sunt observate la o gamă largă de pacienți, inclusiv la cei cu probleme de sănătate cronice suplimentare și la cei cu niveluri foarte mici de saturație a oxigenului din sânge, un indicator al bolilor respiratorii deosebit de severe.
 
 
 
Ratele mortalității Covid-19 în UCI din Marea Britanie s-au înjumătățit la toamnă la cei sub 70 de ani


Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, a atribuit aproximativ jumătate din îmbunătățirea utilizării dexametazonei și a altor medicamente pe bază de steroizi pentru a reduce inflamația și a diminua sistemul imunitar hiperactiv al pacienților.
 
„Restul se datorează probabil experienței medicilor și asistentelor care învață cum să trateze pacienții”, a spus el. „Vedem acest lucru în orice epidemie, când medicii se agită puțin până descoperă ce funcționează cel mai bine. Cu Ebola, de exemplu, ratele mortalității au scăzut în timpul epidemiei din Africa de Vest ”.
 
Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College London, are o explicație similară. „Oamenii au învățat multe mici trucuri care, atunci când sunt adunate împreună, fac o mare diferență în timp”, a spus el.
 
De exemplu, clinicienii au un sens mai bun despre când să le ofere pacienților medicamente de subțiere a sângelui, când să-i pună pe ventilatoare și când să-i plaseze într-o poziție pe stomac pentru a crește aportul de oxigen.
 
Cu toate acestea, interpretarea tendințelor mortalității spitalicești rămâne dificilă, deoarece există multe diferențe între cohortele de primăvară și toamnă ale pacienților dincolo de componența lor de vârstă.
 
Numărul de persoane spitalizate cu Covid-19 crește din nou în toată Europa, nivelurile de ocupare depășind deja jumătate din vârful lor de primăvară în septembrie.

Comentarii

loading...