9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSănătateAlertă alimentară în România din cauza bacteriei Listeria

Alertă alimentară în România din cauza bacteriei Listeria

Trei mari lanțuri de magazine și-au anunțat clienții să returneze respectivele produse, pentru care vor primi banii înapoi chiar și fără bonul fiscal de cumpărare.

ANSVSA susține că a primit o notificare prin care se menționează faptul că produsele congelate ale companiei Greenyard pot reprezenta un pericol. Între timp, acestea au fost deja retrase de pe piața din România. „În seara zilei de 05.07.2017, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României. În ţara noastră, produsele congelate aparţinând companiei Greenyard au fost retrase de la raft. Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei“.

 

Probe prelevate de ANSVSA

Reprezentanţii Autorităţii precizează că sunt în lucru buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa românească. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat zilele trecute că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Experţii vor folosi secvenţierea completă a genomului pentru a identifica sursa alimentară, care iniţial s-a crezut că este limitată la porumbul congelat.

Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate. Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. Pe 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 – iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării. Totuşi, este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a listeriozei (de până la 70 de zile).

Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

 

Riscuri mortale

Listeria monocytogenes poate provoca afecţiuni grave stomacale sau intestinale (Listerioza), cu simptome similare gripei, precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice. Totuși, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală. În plus, această bacterie foarte periculoasă poate provoca meningită, encefalită și pneumonii sau naștere prematură ori îmbolnăvirea fătului, în cazul femeilor însărcinate. Listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.   

ATENȚIE!

Lista legumelor suspectate de contaminare

Dacă ați cumpărat următoarele produse din magazinele din România, returnați-le cât de repede pentru a evita riscul de îmbolnăvire și pentru a vă primi banii înapoi:

Magazinele Lidl:

Freshona – spanac preparat cu smântână, 450 g

Freshona – fasole galbenă tăiată, 450 g

Magazinele Metro:

Chef – amestec de legume mexican congelat, 2,5kg

Chef – porumb dulce congelat, 2,5kg

Magazinele Penny Market:

Pinguin/Greenyard – Fasole verde păstăi tăiată și congelată, 1 kg

Pinguin/Greenyard – Mazăre verde congelată, 1 kg

“Ca orice alt produs, aşa cum este indicat pe etichetă, legumele congelate pot fi consumate doar după fierbere. Deşi nu ştim exact rezultatul anchetelor din Vest, probabil că decesele au apărut ca urmare a fierberii insuficiente a produselor. Să ţii produsul în frigider mai multe zile, după decongelare, poate face ca bacteria să infecteze alte alimente.“(Attila NAGY, director adjunct Oficiul Ungar pentru Securitate Alimentară)

Până acum, 9 persoane au murit în Europa după ce s-au infectat cu bacteria Listeria, iar alte peste 50 s-au îmbolnăvit, cele mai multe cazuri fiind raportate în Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia și Marea Britanie.

Numele României apare într-un raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară. În ţara noastră ar fi ajuns porumb şi legume mixte susceptibile a fi contaminate.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă