7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateAlertă la nivel naţional: România, în pragul epidemiei de gripă. Numărul deceselor...

Alertă la nivel naţional: România, în pragul epidemiei de gripă. Numărul deceselor a ajuns la 24

„Suntem în pragul unei epidemii de gripă. Săptămâna trecută, conform definiţiei specialiştilor, România a avut săptămâna epidemică. Înseamnă că numărul de cazuri diagnosticate este mai mare decât numărul estimat. Dacă trei săptămâni la rând avem aceeaşi situaţie putem defini situaţia ca epidemie. În acest moment, am dat circulară direcţiilor de sănătate publică cu măsurile care trebuie luate în cazul de acum. Avem suficiente motive de îngrijorare”, a precizat ministrul Pintea.

Ea a enumerat şi principalele măsuri pe care fiecare român le poate lua ca să se ferească de gripă. „Primul lucru este să ne imunizam. Pe urmă trebuie să luăm măsuri igienico-sanitare, să evităm aglomeraţiile, să folosim batiste de unică folosinţă, să nu mergem în vizită la spital în această perioadă. În şcoli, personalul didactic ar trebui să facă triajul epidemiologic, să verifice dacă un copil e răcit şi părinţii să nu trimită copiii la şcoală cu astfel de simptome”, a mai spus ministrul.

Potrivit datelor oficiale, numărul virozelor respiratorii este în creştere în toată Europa, nu doar în România. Un nou deces de gripă a fost confirmat luni: un bărbat de 77 de ani din Braşov, fiind a 24-a victimă a gripei din acest sezon. Cea mai recentă raportare a autorităţilor indică peste 90.000 de viroze respiratorii şi 1.155 de cazuri de gripă doar în ultima săptămână, iar specialiştii consideră că este vorba de un număr alarmant de îmbolnăviri în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 80 de cazuri şi 3 decese.

Conform normelor stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după trei astfel de săptămâni se poate declara epidemie, situaţie în care autorităţile pot impune închiderea şcolilor şi a grădiniţelor. De asemenea, alte posibile măsuri vizează intrarea unităţilor sanitare în carantină, chiar şi interzicerea întâlnirilor publice sau a călătoriilor.

Deocamdată, în unele spitale au fost restricţionate vizitele sau chiar interzise în anumite secţii. În plus, profesorii sunt atenționați să semnaleze orice caz de gripă și să îi trimită acasă pe copiii bolnavi, pentru ca boala să nu se răspândească în rândul celor sănătoși din cauza gradului foarte mare de contagiozitate al virusului gripal.

Anul trecut au murit de gripă 129 de persoane. Medicii atrag însă atenţia că epidemia nu este dată de numărul de decese, ci de numărul de cazuri per ansamblu şi de răspândirea acestora în teritoriu. Deja două ţări învecinate României au declarat epidemie de gripă: Ungaria la nivel national, iar Bulgaria la nivelul a opt judeţe.

Neoficial, specialiştii estimează că România va declara epidemie de gripă peste două săptămâni, când este posibil să se întrunească unul dintre criteriile principale stabilite de OMS, respectiv înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Între timp, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat debutul sezonului de gripă.  

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă