Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alexandru Rafila: Am putea avea un vaccin în prima jumătate a anului viitor

Alexandru Rafila: Am putea avea un vaccin în prima jumătate a anului viitor

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, spune că primele categorii ce trebuie să primească vaccinul sunt cele vulnerabile.

Petronel Tudor 0 comentarii

Alexandru Rafila ia ca reper în stabilirea categoriilor persoanelor vulnerabile la infectarea cu Covid-19 cazuistica din secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din România, acolo unde sunt internați pacienții aflați în stare gravă.

„Categoriile vulnerabile şi personalul medical trebuie vaccinate în primă fază pentru că toate celelate categorii de tratament – copiii, adulţii tineri – nu trebuie de multe ori spitalizare, iar tratamentul în secţiile ATI şi decesul sunt rare. Atunci e normal să fie prioritate aceste categorii, inclusiv la noi în ţară.”, este de părere Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS avertizează asupra pericolului ca dozele de vaccin să ajungă în România dar noi, ca sistem sanitar, să nu fim pregătiți să le și folosim rapid și eficient.

„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei din România vaccinul necesar, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile astfel încât să poată fi vaccinate. Să vă spun din ce cauză. Vaccinurile noi, revoluţionare pe bază de ARN trebuie nu transportate congelate, ci congelate la minus 70-80 de grade şi nu există nicio ţară, inclusiv în România, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipient care conţine gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile. Mai mult, aceste vaccinuri se vor administra în două doze. Cel mai probabil, multora dintre persoanele beneficiare, pentru că mai ales persoanele vârstnice au nevoie de o stimulare imunitară mai consistentă, şi cred că lucrul acesta este extrem de important – să avem o strategie şi o logistică organizată.”, a mai spus Rafila într-o emisiune la Digi24.

Grație eforturilor financiare însemnate făcute de Uniunea Europeană pentru asigurarea dozelor de vaccin pentru țările membre, în cazul în care se va identifica vaccinul potrivit, România ar putea să primească primele doze până la mijlocul anului 2021.

Comentarii

loading...