Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alimente permise și alimente interzise în caz de enterocolită

Alimente permise și alimente interzise în caz de enterocolită

Rl online 0 comentarii

Enterocolita este o afecțiune frecventă a tractului gastrointestinal, cauzată de infecții cu virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziți. Cunoscută și ca „boala mâinilor murdare”, enterocolita apare adesea sub forma unor focare epidemice în grădinițe și școli, mai ales toamna și primăvara.

„De la începutul anului școlar și până în prezent, în municipiul București, au fost raportate 45 de cazuri de gastroenterocolite/enterocolite la copiii din colectivități, dintre care 23 de cazuri în grădinițe”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Ce este enterocolita?

Enterocolita reprezintă inflamarea atât a intestinului subțire (enterita), cât și a colonului (colita). Această inflamare poate fi provocată de:

  • Factori infecțioși – virusuri (enterovirusuri, rotavirus), bacterii (E. coli, Clostridium difficile, Salmonella, Shigela, Campilobacter), ciuperci (Candida albicans), paraziția (giardia). Această formă se mai numește enterocolită infecțioasă, și poate afecta atât copiii, cât și adulții.
  • Antibiotice administrate în mod prelungit sau incorect – în urma unui tratament cu antibiotice apar dezechilibre ale florei intestinale (probioticele, bacteriile benefice, sunt deteriorate, ceea ce creează un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor patogene, în special E. coli și Clostridium difficile). Uneori, pe fondul unui tratament agresiv cu antibiotice, se poate declanșa o enterocolită pseudo-membranoasă, care cuprinde întregul sistem gastrointestinal.

Enterocolita infecțioasă este o boală contagioasă, virusul sau bacteria care declanșează infecția putându-se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Consumul de apă sau de alimente contaminate cu bacterii sau insuficient preparate termic poate de asemenea să se afle la originea enterocolitei.

Cum se manifestă enterocolita?

Indiferent de factorul cauzator, enterocolita se manifestă prin următoarele simptome:

  • Diaree
  • Crampe abdominale
  • Greață
  • Vărsături
  • Deshidratare
  • Febră
  •  Frisoane
  • Stare generală de rău

În cazurile severe de enterocolită pot apărea scaune cu mucus și sânge, vărsături incontrolabile, deshidratare gravă. Este extrem de important ca pacienții aflați în această situație, mai ales dacă sunt copii, să primească îngrijiri medicale de urgență.

Cum se tratează enterocolita?

Tratamentul enterocolitei se stabilește de medic, numai după ce indentifică tip și eventual cauza bolii. În general, tratamentul prescris de medic poate fi efecuat la domiciliu, însă dacă este vorba despre un copil, în stare avansată de deshidratare, poate fi necesară spitalizarea.

Dieta reprezintă o componentă importantă în terapia enterocolitei. În primul rând, pentru a limita deshidratarea, se recomandă un aport intensiv, dar treptat de apă și ceaiuri neîndulcite. Se pot adăuga săruri de rehidratare orală sau așa-numitele soluții electrolitice, pentru a compensa pierderile de săruri minerale. Suplimentele cu probiotice sunt de mare ajutor pentru reechilibrarea florei intestinale.

Regim alimentar enterocolita

Se recomandă alimente naturale, ușoare, care reduc scaunele diareice:

  • Supă clară de legume
  • Pâine prăjită
  • Brânză de vaci
  • Orez
  • Legume fierte (morcov, dovlecel, țelină, pătrunjel)
  • Banană
  • Măr copt
  • Carne de pui slabă (fiartă sau la grătar), după reducerea simptomelor și conform indicațiilor medicului

În cazul bebelușilor cu enterocolită, medicii recomandă continuarea alăptării (dacă este cazul), iar pentru ceilalți se poate trece la o alimentație fără lactoză, în asociere cu alte alimente de regim menționate anterior.

Alimente contraindicate

Nu se recomandă alimente din următoarele categorii:

  • Carne grasă
  • Alimente prăjite, uleioase
  • Cașcaval, smântână
  • Alimente picante
  • Cartofi, roșii, ardei, fasole, mazăre, ceapă, usturoi și alte legume care fermentează și sunt greu digerabile
  • Fructe (în afară de banane și mere coapte)
  •  Dulciuri
  • Cofeină/alcool

Măsuri de prevenție

Respectarea regulilor de igienă personală și de siguranță alimentară ajută la prevenirea enterocolitei.

  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de masă și de prepararea hranei pe care urmează să o consumi. Copiii trebuie învățați să se spele pe mâini la școală/grădiniță, la venirea acasă, după folosirea toaletei și oricând este nevoie.
  • Gătiți corect alimentele (în special carnea, peștele, laptele și ouăle) și consumați alimente numai din surse sigure.
  •  Consumați apă îmbuteliată sau filtrată.
  • Păstrați alimentele la temperaturi corespunzătoare și respectați termenul de valabilitate.
  • Spălați întotdeaunea fructele și legumele înainte de consum.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

Comentarii

loading...