14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateAntibiotice Iași va produce Hidroxiclorochina, medicamentul folosit ca tratament anti COVID-19!

Antibiotice Iași va produce Hidroxiclorochina, medicamentul folosit ca tratament anti COVID-19!

Până la finalul lunii, Antibiotice Iași va putea produce hidroxiclorochină, medicamentul folosit în mai multe țări pentru tratarea Covid19, după ce fabrica a reușit să achiziționeze 500 de kg de substanță din China.

Ioan Nani, directorul general de la Antibiotice Iași, a declarat că, până la sfârșitul lunii aprilie, fabrica va putea trimite în spitalele românești peste două miloane de comprimate de hidroxiclorochină, cum este denumită substanța pe bază de chinină care a fost introdusă de mai multe țări în tratarea infecției cu noul coronavirus.

„Am reușit să achiziționăm 500 de kg de hidroxiclorochină de la partenerii noștri tradiționali din China și așteptăm ca transportul să ajungă la Otopeni pe 20-21 aprilie. A doua zi va fi la Iași, iar în 48 de ore puteam avea deja primul lot de comprimate – avem formula de fabricație, avem laboratoare, capacități și aviz de la Agenția Națională a Medicamentului”, a declarat directorul general al fabricii de la Iași.

Directorul Antibiotice Iași a mai arătat că „întreaga producție va fi destinată spitalelor, se pregătește doar ambalaj clinic, în vreme ce medicamentul pentru farmacii, practic pentru cei care îl folosesc în alte afecțiuni decât Covid 19, vor avea la dispoziție hidroxiclorochina produsă de compania franceză Sanofi și vândută sub denumirea Plaquenil.”

Ioan Nani spune că a fost nevoie de negocieri diplomatice pentru ca Beijingul să accepte vânzarea hidroxiclorochinei, în condițiile în care exportul de substanțe care stau la baza mai multor medicamente esențiale a fost sistat de China înainte de a fi declarată pandemia de coronavirus.

Cele mai multe medicamente au ca furnizori ai substanțelor generice două țări – China, cel mai mare producător, și India. De asemenea, și India a sistat exportul materiei prime pentru medicamente încă din luna februarie.

Directorul Nani a mai confrimat faptul că Antibiotice Iași este pe cale să încheie cu două companii indiene, partenere de mulți ani ai producătorului ieșean, un contract pentru cumpărarea a 2-3 milioane de comprimate (deja fabricate), fiind nevoie pentru aceast de un aviz de import, din partea Ministerului Sănptății.

Hidroxiclorochina, subiect de controverse la nivel mondial

Hidroxiclorochina este un medicament folosit în tratamentul malariei, o variantă mai puțin toxică a clorochinei. Vândută sub denumirea de Plaquenil, hidroxiclorochina se vinde fără rețetă în mai multe țări și se mai folosește și pentru unii pacienți cu boli autoimune.

Hidroxiclorochina a devenit o senzație internațională după cu un studiu din Franța susținea că, dintre 40 de pacienți cu Covid-19 tratați cu substanța, mai mult de jumătate au avut reacții bune și foarte bune în 3 până la 6 zile.

Experți în domeniu din toată lumea au fost sceptici încă de la început, spunând că studiul este mic și nereprezentativ, așa încât nu au putut să considere hidroxiclorochina un tratament eficient – ministrul sănătății din Franța chiar a avertizat împotriva folosirii medicamentului, spunând că nu ar trebui folosit de nimeni cu excepția cazurilor spitalizate cu forme severe, la recomandarea unei comisii formate din medici și cu supraveghere medicală strictă, conform The Guardian.

Mai târziu, un studiu din China părea să arate că hidroxiclorochina ar putea să blocheze accesul virusului în celulele corpului, dar alte studii, realizate tot în China, au arătat că pacienții cărora li s-a administrat hidroxiclorochina nu s-au vindecat mai repede decât cei care nu au primit substanța. Ba mai mult, efectele secundare au fost dramatice – starea unui pacient s-a înrăutățit, în vreme ce alții au experimentat simptome severe la ficat și diaree.

Și Agenția Europeană a Medicamentului a avertizat că hidroxiclorochina nu ar trebui administrată pacienților cu Covid-19 în afara testelor clinice și a programelor de utilizare compasională. „Atât clorochina, cât și hidroxiclorochina, pot avea efecte secundare serioase, mai ales în doze mari și când sunt combinate cu alte medicamente. Nu pot să fie folosite fără rețetă și fără supraveghere medicală, rețetele nu ar trebui să fie emise în afara folosirii lor deja autorizate în afara studiilor clinice sau a protocoalelor naționale deja agreate.”, spunea comunicarea Agenției.

Printre efectele secundare ale administrării hidroxiclorochinei se numără durerile de cap, amețeala, durerile de stomac, scăderea în greutate etc.

Iar partea și mai proastă e că pacienții care își tratează deja alte condiții cu acest medicament nu mai au acces la el, după ce Trump a creat o isterie mondială pe tema hidroxiclorochinei. Carmen Uscatu, una dintre fondatoarele asociației Dăruiește Viață, care construiește un spital de oncologie pediatrică în curtea spitalului Marie Curie, și care a demarat acum construirea unui spital modular în care se vor trata pacienții afectați cu coronavirus în curtea spitalului Elias din Capitală, a scris deja despre lipsa lui și în farmaciile din România.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă