Apel pentru colaborare extinsă în domeniul diabetului

Apel pentru colaborare extinsă în domeniul diabetului

Comunitatea medicală de diabetologi și producătorii de medicamente inovatoare au semnat un parteneriat în domeniul prevenției și managementului integrat al pacientului cu diabet, lansând un apel deschis pentru toți factorii interesați.

Elena Marinescu 0 comentarii

Iniţiativa survine în contextul în care datele la nivelul României arată că 11,6% din populație suferă de diabet, prevalența ajungând până la 17,7% pentru grupa de vârstă 60-79 de ani. Cu toate acestea, gradul de conștientizare și informare a populației cu privire la diabet rămâne scăzut, atât pentru pacienții cu diabet zaharat, cât și pentru non-pacienți.

De altfel, diabetul este perceput de către români ca o boală mai puțin gravă decât accidentul vascular cerebral, obezitatea, bolile de inimă, artrita sau hepatita. În același timp, 3 din 4 români sunt de acord că România se află în urma altor țări din UE în ceea ce privește accesul la noi medicamente antidiabetice.

Complicațiile cardiovasculare în diabet, care sunt considerate a fi principala cauză de deces în rândul pacienților (procentul este estimat la 50% și poate urca până la 75%-80%), presupun costuri foarte ridicate. Având în vedere că se estimează o creștere a prevalenței diabetului în toată Europa cu 16%, costurile financiare vor reprezenta tot mai mult o povară pentru bugetul sănătății.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. Romulus Timar, atrage atenţia că, din cauza incidenței din ce în ce mai ridicate și a complicațiilor bolii, diabetul privește nu doar persoana cu diabet sau medicul său, ci fiecare familie în parte, medicii diabetologi, celelalte specialități implicate în managementul diabetului, companii și autorități: „Datele Federației Internaționale de Diabet arată că una din două persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticată, iar mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. De aceea, consider că trebuie să avem o abordare de 360˚, colaborând eficient în problematica diabetului în ceea ce privește educația, prevenţia, în stabilirea diagnosticului precoce şi într-un tratament eficient, care să conducă la prevenirea riscurilor apariției bolii și la o calitate a vieţii cât mai bună a persoanelor care suferă de această afecțiune”.

La rândul său, Cecilia Radu, coordonatoarea grupului de lucru Diabet din cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, explică cadrul acestui parteneriat: „Cu toții avem o responsabilitate față de pacienții care suferă de diabet, să contribuim la îmbunătățirea stării de sănătate și calitatea vieții acestora. Protocolul de colaborare cu Societatea Română de Diabet reprezintă un prim pas pentru un parteneriat pe care dorim să-l extindem în următorii ani. Pentru a contribui eficient la creșterea gradului de educare cu privire la diabet și complicațiile afecțiunii, avem nevoie de sprijinul întregii comunități medicale – cardiologi, medici de familie, nutriționiști, pediatri, endocrinologi, medici rezidenți și studenți la medicină, precum și de asociațiile de pacienți și autoritățile responsabile în domeniu”.

Specialiştii susţin că mulţi dintre bolnavi evită consultul de specialitate din cauza stigmatului bolii, chiar dacă ţara noastră se numără printre statele cu cea mai mare prevalenţă din Europa. Federaţia Internaţională pentru Diabet estimează că aproape 200 de milioane de persoane din toată lumea, sau aproape jumătate dintre persoanele adulte cu diabet, nu sunt conștiente de boala pe care o au.

Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt de diabet de tip 2. Medicii specialişti sfătuiesc pacienţii cu diabet să îşi facă periodic o serie de analize, în afară de monitorizarea glicemiei, pentru a preveni complicaţiile bolii. Hemoglobina glicozilată şi un test de urină sunt două analize suplimentare obligatorii pentru diabetici, alături de un control oftalmologic şi unul stomatologic. În plus, bolnavii de diabet trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul recomandat de doctor şi să respecte regimul alimentar. 

 

La nivel global, una din două persoane cu diabet este nediagnosticată, iar în România această afecţiune se află printre cele mai răspândite boli cronice, care duce de multe ori la apariţia unor complicaţii cu urmări grave asupra organismului.

Comentarii

loading...